Hulladékproblémák a fővárosban – a Fidesz hiába kérte, hogy helyezzék vissza a kukákat

A fővárosi Fidesz–KDNP javasolta a Karácsonyék által leszerelt kukák visszaszerelését az áldatlan állapotok megszüntetése érdekében, de ezt nem támogatta a balliberális többség. Helyette a főváros most tanulmányt készíttet a budapesti hulladékhelyzet megoldásáról. Korábban elkezdték tesztelni nagyobb hulladéktároló tartályok kihelyezését, de ezekkel is csak az elhasználódott szemeteseket cserélték le, nem állították vissza a korábbi mennyiséget.

2024. 10. 15. 5:40
Fotó: Éberling András
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Közgyűlésben azt javasoltuk, hogy Karácsony szereltesse vissza az eltávolított kukákat. A főpolgármester szerint viszont kukák helyett a leszerelt szemetesedényekről szóló hatástanulmányokra van szükség – mondta el Szentkirályi Alexandra. A Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője leszögezte: persze minden normális ember számára abszurd, hogy a szemétkérdést hatástanulmányokkal oldanák meg, a balliberális közgyűlési többség mégis erre szavazott. 

– Gyurcsányék, Magyar Péter emberei és Karácsonyék nem támogatták a kukák visszakerüléséről szóló javaslatunkat. Így a budapestiek kukák helyett egy hulladéktanulmányt kapnak – emelte ki a politikus, aki a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén azt javasolta, Karácsony Gergely szereltesse vissza azt a háromezer kukát, amit négy éve távolítottak el. Emlékezetes, kritikussá vált a köztisztasági helyzet Budapesten, miután a Karácsony Gergely-féle városvezetés közel kétmilliárd forinttal csökkentette az FKF büdzséjét 2021-ben, ami ­miatt háromezer zöld kukát leszereltek. A fővárosi Fidesz által is erősen bírált döntés meghozatala előtt Karácsonyék még csak nem is egyeztettek a budapestiekkel. A fővárosi önkormányzat vezette Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) spórolásra hivatkozva szereltette le a fővárosi köztéri szemetesek harminc százalékát. Ezzel az akcióval 120 millió forintot akartak megspórolni, ami Budapest 390 milliárdos költségvetésének mind­össze 0,03 százaléka.

A háromezer szemetes leszerelése azonban akkora hibának bizonyult, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros már 2022-ben arról döntött, 150 kukát visszahelyeznek a közterületekre. Ezzel a lépéssel azonban Karácsonyék csak a töredékét pótolták azoknak a szemeteseknek, amiket korábban spórolásra hivatkozva eltávolítottak a fővárosi kezelésű területekről. 

Akkor a Budapesti Közművek (BKM) bejelentette, negyvenegy fővárosi helyszínre százötven darab szemetest fognak kihelyezni, de ezzel nemcsak az volt a gond, hogy mindössze a korábbi mennyiség öt százalékát pótolták, hanem az is, hogy kerületenként csak néhány darabbal lett több a kuka a fővárosban. Az egyik leginkább érintett kerületben, Józsefvárosban például csak hat új szemetest raktak ki, azokat is mind a József körúton.

A 2024-es választások után tovább folytatódott az ügy, a főváros június végén ugyanis bejelentette: nagyobb, modernebb közterületi hulladékgyűjtő tartályokat tesztelnek Budapesten. A „nagy kukateszt” részeként 54 modernebb, a lakossági, illetve turisztikai szokásokhoz jobban illeszkedő edényeket szereltek fel a város kiemelt forgalmú, frekventált helyszíneire, többek között a pesti rakpart északi részére, a Deák térre és a Petőfi térre. 

A főváros katasztrofális szeméthelyzetét megoldani hivatott tartályok anyagukból és vastagságukból adódóan jobban ellenállnak a fagynak, hőnek, UV-sugárzásnak, szennyeződéseknek és a rongálásoknak. Bordázott külsejüknek köszönhetően pedig nehezebb rajtuk matricákat, plakátokat elhelyezni.

A telepítések során a leginkább elhasználódott szemeteseket cserélték le új, nagyobb, talajhoz rögzített változatokra. A kihelyezett edények átlagosan 30, de van, ahol 80 literrel is nagyobbak, mint a korábbiak. 

– Amennyiben az új típusú edények kedvező fogadtatásra találnak a fővárosiak körében, úgy a vállalat munkatársai a tesztidőszakot követően folytatják a régi edények cseréjét – közölte a Budapesti Közművek, vagyis továbbra sem a kapacitások bővítéséről, hanem az elhasznált szemetesedények cseréjéről van szó. Így továbbra sem várható a szeméthelyzet megoldása, amit nagyrészt a Karácsony Gergely vezette főváros okozott több ezer szemetes leszerelésével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.