Robbanások és tűz – Háborús állapotok Újdörögdön

A magyar katonák jelenkori helytállására hívja fel a figyelmet a Kabul művelet, a forgatást megtekintette a honvédelmi miniszter is.

2024. 10. 10. 9:00
Forrás: Honvédelem.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Célunk, hogy ne csak emléket állítsunk a magyar katonák hősiességének, hanem emlékeztessünk is arra minden magyar embert, hogy bárhol és bármikor számíthatunk honvédeink segítségére” – írta közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, miután október 9-én Újdörögdön megtekintette a „Kabul művelet” című film egyik forgatási napját.

Fotó: Honvédelem.hu

„Ezért támogatunk katonákkal, eszközökkel és a Magyar Honvédség tudásával minden olyan törekvést, ami a nemzeti hőseink eposzainak felfedezésére, megteremtésére irányul, legyen ez könyv, sorozat vagy a mozivászon. Időszerű és igazán hiánypótló munka születik, a »Kabul művelet« című filmmel, mert »a hősiességbe vetett hitből születnek a hősök«!” – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Dyga Zsombor háborús akciófilmje a Kabul művelet, ami valós események alapján meséli el a NATO-haderő magyar kontingensének hősies helytállását az afganisztáni harctéren,

amint arról lapunk már korábban beszámolt

A zsámbéki forgatási helyszín. Fotó: Honvédelem.hu

– A történet 2021-ben játszódik, amikor 24 óra alatt kivonták az összes amerikai katonát Kabulból. Ez olyan helyzetet eredményezett, amiben mindenki fejvesztve menekült, mert a tálibok rögtön elkezdték elfoglalni a várost, és a mi magyar katonáink ebben az apokaliptikus helyzetben érkeznek meg, hogy mentsék az embereket – kezdi a történet hátterének ismertetését a rendező. A katonák olyan eredményesen végezték a dolgukat, hogy a tervezettnél végül sokkal több, összesen 540 embert mentettek meg a biztos haláltól. 

A honvédség katonái is segítik a produkciót, közülük többeknek személyes élményei is vannak a történtekről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.