Súlyos büntetést kockáztat, aki rohamosztagost akar játszani Magyar Péter tüntetésén

A lapunknak nyilatkozó szakértő emlékeztetett: tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen birtokolni.

2024. 10. 05. 5:45
HZ1_3808

20240524 felcsut magyar peter orszagos korutjan meglatogatta a felcsuti kisvasutat havran zoltan magyar nemzet
Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Alaptörvény rögzíti, hogy mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez, másrészt korlátokat is megszab: a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével – fogalmazott lapunk megkeresésére ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász. Ahogy arról lapunk beszámolt, újabb erőszakos akcióra készül a Tisza Párt új rohamosztaga. Céljuk választási plakátok felgyújtása, sajtótermékek megsemmisítése, fenyegetések, agresszív, alpári posztok, fizikai erőszakra is hajlandó aktivisták toborzása.

A Metropol információi szerint Magyar Péter a Tisza Párt egyik szervezőjét és vezető aktivistáját, László Donátot bízta meg az akciócsoport felépítésével és irányításával. A pártelnök akkor figyelt fel a férfira, amikor a legutóbbi választások idején felgyújtotta fideszes jelöltek plakátjait, miközben a politikusokat emberi méltóságukban is alázó posztokat tett közzé.

A Magyar Péter-féle akciócsoport legújabb „projektje” a Tisza Párttal kritikus média ellen irányul. A Magyar Péter megbízásából tevékenykedő László Donát fél éve, a Tisza Párt megalakulása óta szervez erőszakos akciókat. Az akciócsoport vezetőjeként több Facebook-bejegyzésben is arra szólítja fel a tiszásokat, hogy gyűjtsék be és semmisítsék meg a közterületekre kihelyezett Metropol újságokat. Most újabb erőszakos cselekményre készülnek, ezúttal a közmédia elleni tüntetésen.

A „rohamosztag” parancsnoka a legutóbbi posztjában agresszív, alpári stílusban így fogalmazta meg a felhívását: „Gyertek, szétb…sszuk a Híradót!” Egy posztban azt is kijelentette, hogy fejszét is visz magával a demonstrációra.

Ifjabb Lomnici Zoltán ismertette, hogy a vonatkozó rendelet szerint tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen birtokolni. – A közbiztonságra különösen veszélyes az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 centimétert meghaladja, továbbá a szúróhosszúság vagy a vágóél méretétől függetlenül a dobócsillag, a rugóskés és a szúró-, vágóeszközt vagy testi sérülés okozására alkalmas egyéb tárgyat kilövő készülék – tette hozzá.

A szakértő jelezte, hogy a büntető törvénykönyv rögzíti az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértésének büntetőjogi tényállást. Ezek alapján aki a gyűlés békés jelleget biztosító korlátozásait megsérti, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Emellett büntetendő a gyűlés vezetője, ha az általa alkalmazott rendező a gyűlés békés jellegét biztosító korlátozásokat megsérti, és annak tudomására jutásától haladéktalanul nem intézkedik a rendező leváltásáról.

Az alapjog gyakorlása tehát kizárólag a békés jellegű gyűlések szervezésére, illetve az ilyen jellegű gyűléseken való békés részvételre terjed ki, melynek feltételeit és korlátait a hatályos jogszabályok világosan megfogalmazzák. Egy élet kioltására alkalmas eszközzel, vagy közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel – a kerti csákány mindkét kategóriába beleeshet – való részvétel önmagában szembe megy az alapjog lényegi tartalmával, és büntetőjogi felelősségre vonást von maga után. Ilyen esetben a gyűlés szervezői is büntetőjogi következményekkel néznek szembe

– ismertette az alkotmányjogász.

Korábban a rendőrség a honlapján üzent is az erőszakra készülőknek a Fejsze, csákány nem alapjog! című közleményében. Figyelmeztetettek, hogy biztosítják a gyülekezési jog békés gyakorlását, de határozottan intézkedni fognak azokkal szemben, akik ütő-, szúró- vagy vágóeszközökkel mennének tüntetni.

Borítókép: Magyar Péter (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.