Szalay-Bobrovniczky Kristóf visszautasítja a horvát védelmi miniszter állításait

Magyarország elkötelezett a szomszédai szuverenitása és a NATO támogatása mellett – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

2024. 10. 25. 19:54
BÖRÖNDI Gábor; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
SZALAY-BOBROVNICZKY KRISTÓF (FOTÓ: MTI/BRUZÁK NOÉMI)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Visszautasítom a horvát védelmi miniszter állításait! Magyarország elkötelezett a szomszédai szuverenitása és a NATO támogatása mellett – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a Facebook-bejegyzésében.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf arra reagált így, hogy a horvát védelmi miniszter állítása szerint „Magyarország elfoglalná Baranyát”.

„Nekünk az az érdekünk, hogy minden szomszédos országgal, így Horvátországgal is a lehető legjobb kapcsolataink legyenek. Éppen ezért is volt váratlan, hogy a horvátok védelmi minisztere mintha új sportágat választott volna, és ez a magyarok inzultálása lenne” – válaszolt Szijjártó Péter az ATV kérdésére, mely szerint egy európai uniós tagállam kormánya azzal bírálja Magyarországot, hogy „Putyin mellett áll”. 

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az ügynek nem volt előzménye, ezért is engedték el a fülük mellett az első megjegyzést. Azonban – mint mondta – másodjára nem volt hajlandó erre. Szijjártó Péter ezért azt kéri a horvát kormánytól, hogy „a jól láthatóan meglévő éles belpolitikai vitáikba a köztársasági elnökükkel ne rángassanak bele minket”.

Nekünk semmi közünk a horvát kormány és a horvát államfő vitájához, ezt rendezzék el egymás között, és ennek leple alatt ne inzultálják Magyarországot a jövőben. Azt hiszem, a kétoldalú kapcsolataink nem teszik indokolttá, hogy minket ebbe a vitába belevonjanak

– fogalmazott a tárcavezető. 

Az ATV értesülései szerint a sajtótájékoztató után

a Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette a horvát nagykövetet.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf(Fotó:MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.