A piacon és az üzletekben sokféle színárnyalatú tyúktojást vehetünk a fehértől az egészen sötét barnáig. De mi a különbség a kettő között? Ennek a kérdésnek járt utána az Origó.
A tojáshéj színe szinte teljes mértékben a tojást tojó tyúk genetikájától függ. A tojáshéj színe a fajták által hordozott gének által meghatározott pigmentáció eredménye.
Van különbség a két tojás között?
A héj megjelenésétől eltekintve nincs jelentős táplálkozási különbség a különböző színű tojások között.
Amíg a különböző fajtájú tyúkok hasonló étrendet tartanak és megfelelően táplálják őket, a tojásaik tápértéke egyenértékű lesz.
A tojás színe a tojás ízét vagy főzési tulajdonságait sem befolyásolja. A minőség megítélésekor fontosabb, hogy a héj színe helyett a csomagoláson feltüntetett méretet és tartási besorolást nézzük.
Tehát a tyúkok fajtája és genetikája a tojás minőségét szinte egyáltalán nem befolyásolja, csupán a tojáshéj eltérő színében okoz különbséget. Bár megjelenésük eltérő lehet, a tojások tápértékére nincs hatással a színük, és a tojás színe nem jelez semmilyen ízbeli vagy minőségbeli különbséget.
Tojásvásárláskor sokkal fontosabb, hogy figyelembe vegyük, melyik tojás a legfrissebb, és milyen különböző címkéket visel, például szabadon nevelt vagy mélyalmos, mivel ezek jellemzően magas minőséget képviselnek.