Mérgező a már csírázó krumpli?

Sokan nincsenek tisztában a burgonya szavatossági idejével.

2024. 11. 18. 22:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyára sokan hallhatták otthon a nagymamától, hogy a krumplit csak addig használjuk fel, amíg nem kezd el csírázni, mivel ebben az állapotában már mérgező, és ez a vélekedés nem puszta legenda – írja a Life magazin.

A népszerű és sokféleképpen elkészíthető zöldség szinte mindenki kamrájában ott lapul, ám a szavatossági idejéről úgy tűnik, csak kevesek rendelkeznek ismeretekkel. Így sokakat meglephet, de

ha egy krumplin csírák jelennek meg, enyhén mérgező anyag, szolanin termelődik.

Fotó: Pexels

 

Mi történik, ha fogyasztunk a csírás krumpliból?

A túl sok szolanin fogyasztása irritálhatja a nyálkahártyát, hasfájást, hasmenést, hányást is okozhat. Szerencsére azonban nem minden esetben kell kidobni a csírás krumplit.

Ha ugyanis a csírák egy centiméternél rövidebbek, a méreg koncentrációja még alacsony ahhoz, hogy bajt okozzon az emberi szervezetben. Ha a hajtások egy centiméternél hosszabbak, érdemes kidobni a zöldséget.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.