Bizonyára sokan hallhatták otthon a nagymamától, hogy a krumplit csak addig használjuk fel, amíg nem kezd el csírázni, mivel ebben az állapotában már mérgező, és ez a vélekedés nem puszta legenda – írja a Life magazin.
A népszerű és sokféleképpen elkészíthető zöldség szinte mindenki kamrájában ott lapul, ám a szavatossági idejéről úgy tűnik, csak kevesek rendelkeznek ismeretekkel. Így sokakat meglephet, de
ha egy krumplin csírák jelennek meg, enyhén mérgező anyag, szolanin termelődik.
Mi történik, ha fogyasztunk a csírás krumpliból?
A túl sok szolanin fogyasztása irritálhatja a nyálkahártyát, hasfájást, hasmenést, hányást is okozhat. Szerencsére azonban nem minden esetben kell kidobni a csírás krumplit.
Ha ugyanis a csírák egy centiméternél rövidebbek, a méreg koncentrációja még alacsony ahhoz, hogy bajt okozzon az emberi szervezetben. Ha a hajtások egy centiméternél hosszabbak, érdemes kidobni a zöldséget.