Kiderült, milyen mérges gombától lettek rosszul azok, akik egy zalaegerszegi étteremben múlt hét szerdán gombalevest fogyasztottak. Az is kiderült, hogy pontosan melyik étteremben lettek rosszul az emberek – közölte a Zaol.
Az ételmérgezést a nagy döggomba okozta a Piccolo étteremben.
A kormányhivatal vizsgálata még tart, de a részleges vizsgálati eredmények alapján biztosan kijelenthető, hogy ez a gomba okozta a problémát. Az étteremmel kapcsolatban alkalmazható hatósági intézkedésekről a további vizsgálati eredmények függvényében dönt a kormányhivatal, amely után eljárást indíthat és élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabhat ki 150 ezer forinttól 2,25 millió forintig terjedő összegben.
Rossz gomba került a levesbe
A menüben felszolgált gombalevesből 22 ember evett, közülük 17 vendég lett rosszul, 14-en jelentkeztek a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház sürgősségi betegellátó osztályán. Hányás, hasmenés volt a fő tünet, gyomormosáson is átestek többen.
Könnyen felismerhető lett volna
A nagy döggomba fogyasztása után fél-két órával hányás, hasmenés, fejfájás, enyhébb idegrendszeri tünetek léphetnek fel. A tünetek 1-2 nap múlva elmúlnak. A mérgezés nagyon kellemetlen, de nem halálos. Ez a gomba könnyen összetéveszthető az ehető szürke tölcsérgombával, a tövisaljagombával és a májusi pereszkével, valamint a mérgező zöldesszürke döggombával.
Azonban van egy tipikus ismertetőjele is, amiről könnyen felismerhető: a nagy döggomba szaga kellemetlen, dohos lisztszagú.
Rendkívüli mértékben nőtt idén ősszel a gombamérgezések száma
A legtöbb mérgezési esetért felelős két faj jelenleg a nagy döggomba és a világító tölcsérgomba, írta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A gombaszezon kezdetével megnövekedtek a gombafogyasztás utáni megbetegedések is,
jelenleg a gombamérgezési esetek száma a tízszeresére emelkedett az átlagoshoz képest.
A gombaszezonban nemcsak a mérgező fajok okoznak problémát, hanem a helytelenül elkészített és tárolt gombás ételek is. A Nébih azt javasolja, hogy a magunk által gyűjtött gombát minden esetben mutassuk be gombaszakértőnek elfogyasztás előtt.