Az alábbi ételek maradékával érdemes vigyázni a Mindmegette szerint:
1) Csirkehús
Az elkészített csirkét maximum négy napig tárold a hűtőben, a hűtőszekrény ugyan lassítja a kórokozók szaporodását, de nem akadályozza meg teljesen az E.coli, a szalmonella és más baktérium terjedését. A romlott csirkehús kellemetlen szagú, az íze csípős, savanyú lesz.
2) Gomba
A gomba gyakori összetevője tésztaszószoknak, leveseknek és a téli salátáknak. Szakértők szerint egy-két napnál tovább nem érdemes tárolni, és melegíteni is óvatosan kell. Gombás ételekből tehát célszerű csak annyit készíteni, amennyi egyszeri étkezés alatt elfogy. Ha sokat vettünk belőle, inkább a nyers gombát fagyasszuk le kisebb adagokban.
3) Zöld saláták
Ha kicsit is nyálkásak, bűzösek a salátalevelek, az már káros lehet az egészségre. Általában a saláta 7-10 napig bírja a hűtőben, ám ha már elkészítetted, ízesítetted, akkor legfeljebb 1-2 napig fogyasztható. Vigyázni kell az előre kevert salátamixekkel, ugyanis az összetevők nem egyszerre romlanak, tehát lehet, a keverék egy része még jó, de összességében mégsem érdemes elfogyasztani.
4) Tenger gyümölcsei
A friss vagy nyers tenger gyümölcsei veszélyesek lehetnek, ha túl sokáig maradnak szobahőmérsékleten, ezért előfordulhat, hogy a maradék grillezett lazac vagy tilápia felmelegítése nem jó döntés. Olykor az újramelegítés nem pusztítja el a megmaradt kórokozókat – a maradék kidobását elkerülendő érdemes kisebb adagokat készíteni egyszerre, hogy ne legyen maradék. Ha mégis akad, minél hamarabb kerüljön a hűtőbe!
5) Spenót
A spenót egy természetben előforduló nitrátokban gazdag zöldség; ezek különböznek a feldolgozott húsokban és más tartósított élelmiszerekben található nitrátoktól. Az ilyen természetes nitrátokat tartalmazó élelmiszerek hasznosak lehetnek a szervezet számára a krónikus betegségek és a rák kialakulásának kockázatának csökkentésében, ám a főzés és az újramelegítés koncentrálhatja a nitrátokat; amelyeket a gyomorsav nitritté alakít. Napi 100 miligrammnál több nitrit fogyasztása már növelheti egyes rákos megbetegedések és terhességi szövődmények kialakulását. Magyarán a főtt spenót újramelegítéskor mérgezővé válhat, jó vigyázni vele!