Öt étel, aminek veszélyes lehet a maradéka

Élelmiszert a kukába nem dobunk – ezt az aranyszabályt sok családban megtanulták. De akármilyen tudatosak is vagyunk a konyhában, olykor keletkezik maradék – olyan, aminek fogyasztása akár veszélyes is lehet.

2024. 12. 28. 11:00
Forrás: Pixabay
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alábbi ételek maradékával érdemes vigyázni a Mindmegette szerint:

1) Csirkehús

Az elkészített csirkét maximum négy napig tárold a hűtőben, a hűtőszekrény ugyan lassítja a kórokozók szaporodását, de nem akadályozza meg teljesen az E.coli, a szalmonella és más baktérium terjedését. A romlott csirkehús kellemetlen szagú, az íze csípős, savanyú lesz. 

2) Gomba

A gomba gyakori összetevője tésztaszószoknak, leveseknek és a téli salátáknak. Szakértők szerint egy-két napnál tovább nem érdemes tárolni, és melegíteni is óvatosan kell. Gombás ételekből tehát célszerű csak annyit készíteni, amennyi egyszeri étkezés alatt elfogy. Ha sokat vettünk belőle, inkább a nyers gombát fagyasszuk le kisebb adagokban.

3) Zöld saláták

Ha kicsit is nyálkásak, bűzösek a salátalevelek, az már káros lehet az egészségre. Általában a saláta 7-10 napig bírja a hűtőben, ám ha már elkészítetted, ízesítetted, akkor legfeljebb 1-2 napig fogyasztható. Vigyázni kell az előre kevert salátamixekkel, ugyanis az összetevők nem egyszerre romlanak, tehát lehet, a keverék egy része még jó, de összességében mégsem érdemes elfogyasztani.

4) Tenger gyümölcsei

A friss vagy nyers tenger gyümölcsei veszélyesek lehetnek, ha túl sokáig maradnak szobahőmérsékleten, ezért előfordulhat, hogy a maradék grillezett lazac vagy tilápia felmelegítése nem jó döntés. Olykor az újramelegítés nem pusztítja el a megmaradt kórokozókat – a maradék kidobását elkerülendő érdemes kisebb adagokat készíteni egyszerre, hogy ne legyen maradék. Ha mégis akad, minél hamarabb kerüljön a hűtőbe!

5) Spenót

A spenót egy természetben előforduló nitrátokban gazdag zöldség; ezek különböznek a feldolgozott húsokban és más tartósított élelmiszerekben található nitrátoktól. Az ilyen természetes nitrátokat tartalmazó élelmiszerek hasznosak lehetnek a szervezet számára a krónikus betegségek és a rák kialakulásának kockázatának csökkentésében, ám a főzés és az újramelegítés koncentrálhatja a nitrátokat; amelyeket a gyomorsav nitritté alakít. Napi 100 miligrammnál több nitrit fogyasztása már növelheti egyes rákos megbetegedések és terhességi szövődmények kialakulását. Magyarán a főtt spenót újramelegítéskor mérgezővé válhat, jó vigyázni vele!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.