43 millió néma kiáltás – világszerte rengeteg az abortusz

A megdöbbentő statisztikai adatokkal ellentétben idehaza jelentős csökkenést mutat az elvégzett terhességmegszakítások száma.

Forrás: vasarnap.hu, MTI, who.int2021. 01. 06. 8:46
null
Varsó, 2020. október 26. Tüntetõk tiltakoznak az abortusz feltételeit szigorító alkotmánybírósági döntés ellen Varsóban 2020. október 26-án. A lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki az abortuszt a károsodott vagy fogyatékos embriók esetében. A lengyel nõk csak abban az esetben kérhetik terhességük megszakítását, ha nemi erõszak áldozataiként vagy vérfertõzõ viszonyban termékenyültek meg, vagy a terhesség súlyosan veszélyezteti egészségüket. MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megelőzve a daganatos betegségekben, a HIV/AIDS-ben, a dohányzás és az alkohol, valamint az összes közlekedési baleset következtében elhunyt személyek számát, 2020-ban az abortusz követelte szinte a legtöbb halálos áldozatot a világon. A Worldometers.info széles körben hivatkozott statisztikai oldal adatai – amelyek az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb jelentésén alapulnak – szerint ugyanis

az elmúlt évben világszerte 43 millió terhességmegszakítást végeztek el, ezzel az abortusz a vezető halálozási okok közé sorolható.

A WHO az abortusz két típusa, a spontán bekövetkező és a művileg indukált vetélés között tesz különbséget. Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján 2015 és 2019 között világszerte évente átlagosan 73,3 millió indukált abortuszt végeztek el.

Fotó: vasarnap.hu

A Worldometers.info által közölt megdöbbentő számadatokkal szinte egy időben hagyta jóvá az argentin szenátus is a terhességmegszakítást legalizáló törvényt. Így

Argentína lett az első nagy latin-amerikai ország, amelyben legális az abortusz,

emellett törvényes még Uruguayban, Mexikó egyes államaiban, Francia Guyanán, valamint Kubában is.

Ez volt a kilencedik eset, hogy abortuszról szóló tervezet került a parlament elé Fotó: EPA/Juan Ignacio Roncoroni

A 12 órás vitát követően elfogadott törvényt – amely a terhesség 14. hetéig engedélyezi a művi megszakítást – megosztotta az argentinokat: az abortuszt támogató emberek hatalmas üdvrivalgással fogadták azt a parlament épülete előtt, de szép számban jelentek meg olyanok is, akik tiltakoztak az argentin szenátus döntése ellen.

Emlékezetes, korunk egyik legsúlyosabb emberi jogi kérdése október végén hatalmas port kevert Lengyelországban is, miután a lengyel alkotmánybíróság törvényellenesnek ítélete a beteg magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást, így

a terhességmegszakítás tilalma alól a nemi erőszak következtében fogant, valamint az anya életét veszélyeztető terhességre vonatkozó kivételek maradnak csak érvényben.

A lengyel abortuszszabályzást érintő alkotmánybírósági ítéletet követően több tízezer fő vonult utcára, akik a terhességmegszakítás legalizálását és a kormány lemondását követelték. A tiltakozók több templomot is megrongáltak, valamint szentmiséket zavartak meg. A jobboldali lengyel kormány egyelőre még nem hajtotta végre az alkotmánybíróság ítéletét, hanem időt szeretne hagyni a párbeszédre.

Az abortusztörvényt szigorító döntés elfogadása ellen hosszú hetekig tartottak a demonstrációk
Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

A magyar baloldal természetesen az abortusz kapcsán itthon is riogatni kezdte az embereket, azt hangoztatva, hogy az Orbán-kormány csak egyetlen lépésre van attól, hogy betiltsa a magzatelhajtást Magyarországon. Válaszul Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben a parlamentben is megerősítette, hogy

idehaza nem készülnek az abortusztörvény szigorítására.

A magyar abortusztörvény egyébként jóval enyhébb, mint a lengyel, sokkal nagyobb teret adva ezáltal az anya önrendelkezésének. A hazai törvények értelmében az anya döntése alapján az abortusz a huszadik hétig megengedett abban az esetben, ha legalább ötven százalék az esély arra, hogy a magzatnál súlyos rendellenesség áll fenn. Ezen kívül a terhességmegszakítás milyen olyan esetben is legális a 12. hétig, ha az anya súlyos válsághelyzetben van, amit azonban valószínűsítenie kell. A KSH adatai alapján viszont megállapítható, hogy Magyarországon jelentős javulás figyelhető meg az abortuszok számát illetően: míg 2015-ben 31176, addig 2019-ben már csak 25783 terhességmegszakítást hajtottak végre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.