Elektronikus, okoseszközökkel védik a határt

Hőkamerákkal pásztázzák a határt a rendőrök, a migránsok nem tudják kijátszani a védelmi rendszert.

Végh Attila
2020. 12. 01. 16:39
Hőkamera felvétel határ
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Advent első vasárnapján sem unatkoztak a déli-keleti határainkat védő rendőrök és honvédek. Az év 48. hetében 1664 esetben kellett intézkedni illegális bevándorlással kapcsolatos jogsértések miatt. 920 migránst még a határsértés közben tetten értek, megakadályozva ezzel a tiltott határátlépést, a próbálkozók önként visszatértek szerb területre. Volt, akinek sikerült átjutnia a zöld határon, illetve a műszaki záron, de rövid idő múlva a határvadászok feltartóztatták őket, majd adataik ellenőrzése után az ideiglenes biztonsági határzár kapuján keresztül utasították ki őket az országból, 708 esetben kellett alkalmazni ezt a jogszabályt. A héten 36 személy ellen kezdeményeztek büntető eljárást határsértéssel és annak elősegítésével, embercsempészéssel kapcsolatos törvényszegés miatt.

Fotó: Police.hu

Az egyre hosszabb éjszakákat kihasználva este hat és reggel hat óra között történik a határainkat érintő jogsértések több mint 95 százaléka, csak a kamionokba, vonatokba elbújt határsértők próbálkoznak más időpontokban. A meteorológiai előrejelzés szerint a hét második felére melegfront várható, csapadékkal, vagyis nedves, sáros lesz a zöld határ, akkor várható egy kis enyhülés a migrációs nyomásban. Advent első hétvégéjének száraz, hideg időjárási körülményei között megnőtt a határsértések száma az előző napokban mért adatokhoz viszonyítva, az embercsempészek is a hétvégére helyezték a hangsúlyt. Nem sok sikerrel, mert a Készenléti Rendőrség határvadászai és a déli megyék rendőrkapitányságainak határrendészeti kirendeltségeinek járőrei hermetikusan zárják az országhatárt, ha sikerül is valakinek túljutnia a közvetlen határsávon, a mélységi ellenőrzőpontokat már nem tudják megkerülni.

 

Migráció

A határt védő rendvédelmi szervek tagjainak most a hőkamera a legjobb felderítési eszköze, telepített és a mobil hőkamerák folyamatosan működnek. A határvadászok drónokat is bevetnek, azok hőkamerái felülről figyelik a műszaki határzár környékét, a honvédség pedig speciális radarokkal segíti az illegális bevándorlók mozgásának felderítését. A hőkamera elől nem lehet elrejtőzni, semmilyen módszerrel, pláne nem a téli hideg időjárásban, a fagypont közeli éjszakákon, ilyenkor az emberi lélegzet kiáramlása is feltűnik a képernyőn. A Magyar Nemzet információi szerint a migránsok azt hiszik, hogy ha duplán felöltöznek, az nemcsak a hideg, hanem a hőkamera ellen is véd. Olyan határsértő is volt, aki a külső ruháját bevizezte, hogy az ráfagyjon, ezzel sem lehet átverni a rendszert. Egy négyfős csoport vasárnap hajnalban a Tisza partján – ahol árvízvédelmi szabályok miatt a folyómedertől 25 méteren belül nem lehet kerítés – jutott át az országhatáron, őket az ártérben elhelyezett vadkamerák buktatták le, az erdészek észlelve a jelzést, azonnal szóltak a rendőröknek.

Fotó: Police.hu

A műszaki határzár egy szakaszát okoskerítés védi, 111 hő- és 297 lézeres kamera figyeli a határt, a kerítéshez rögzített optikai kábel pedig azt is érzékeli és jelzi a központnak, ha valaki akár csak megrángatja a kerítést. Az operációs központokban riasztáskor megjelenik annak a kamerának a képe, ahol az észlelés történt, a központban dolgozók értesítik az érintett szektor parancsnokát, aki a határvadászokat az adott helyre küldi. A keresést nagy teljesítményű reflektorok is segítik, amelyeket a kamerák fölé szereltek, így éjszaka sem maradnak észrevétlenek a határsértők. Emellett egy hangszóró angol, arab, fárszi, urdu és szerb nyelven figyelmezteti az észlelt jogsértőket, hogy a magyar államhatárnál tartózkodnak. A rendőrök tapasztalatai szerint amikor bekapcsol a reflektor és megszólal a hangszóró, a határsértők azonnal visszavonulást fújnak.

Fotó: Police.hu

Az embercsempészeknek sem volt szerencséjük a hétvégén. Vasárnap hajnalban a magyar–román közös határőrizeti pontnál egy német férfit fogtak el Csanádpalotánál, aki személyautója csomagtartójában rejtett el egy etióp nőt. A férfi feleségül akarta venni az asszonyt, de nem volt türelme kivárni, míg a német hatóságoknál elintéződik a honosítási kérelem, most embercsempészet miatt eljárást indult ellene, a román rendőrség illetékes az ügyben. Pénteken ugyanitt egy kamion rakterének dupla falú rekeszében találtak hét migránst, a török sofőrt a román rendőrök azonnal őrizetbe vették, mint ahogyan azt a bolgár sofőrt is, aki csütörtökön akart becsempészni Magyarországra négy török férfit. A héten Csornán, Szombathelyen és Bábolnánál is elfogtak egy-egy embercsempészt, utóbbi esetnél a szerb sofőr a rendőrök elől először megpróbált autóval elmenekülni, majd autóját leállítva, a migránsokat magukra hagyva gyalog menekült el éjjel egy szántóföld felé, egy óra múlva sikerült csak megtalálni.

Szombaton éjjel 22 óra 45 perckor egy Hegyeshalom felé tartó román rendszámú kombit állítottak meg a rendőrök az M1-es autópálya 73-as kilométerszelvényénél. A kocsiban a román sofőr mellett hét, magát szírnek mondó férfi próbált meg elbújni. Az embercsempészt őrizetbe vették, a szír férfiakat kiutasították az országból. Szinte ugyanebben az időben Enyingnél egy 46 éves német férfi autójából került elő hat szír illegális bevándorló, ők is hasonló sorsra jutottak, mint az autópályán elfogott csoport tagjai.

Fotó:Police.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.