A besurranók is vártak az üdülőövezetek nyitására

Bűnmegelőzési szakemberek szerint a nyitást követően megszaporodhatnak a lopások a nyaralóövezetekben.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 05. 03. 17:40
Tapolca Rendőrkapitányság
Járőr a Lesenc völgyében Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tapolcai Rendőrkapitányság munkatársai már május első hétvégéjén sorra járták a Lesence-völgy nyaralóit. A bűnmegelőzési járőrszolgálatot az Erdőkerülő elnevezésű program keretében hajtották végre az egyenruhások. Az akció célja a vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében a nyaraló- és pincetulajdonosok, valamint az ott egyedül élő idős személyek felkeresése volt. A rendőrök felhívták az állampolgárok figyelmét arra, hogy a hétvégi házak és pincék nyílászáróit ne hagyják nyitva, ha távoznak onnan, és az ingatlanokban ne hagyjanak látható, könnyen hozzáférhető helyeken pénztárcát, mobiltelefont, egyéb, a besurranó tolvajok által könnyen elvihető értékeket.

Járőr a Lesence völgyében
Fotó: Police.hu

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett korlátozások enyhítésével több nyaraló tulajdonosa megnyitotta a hétvégén az idei szezont. A betörők nagy része már nem kockáztat a télre magára hagyott üdülők feltörésével, tudván, a nyaralók tulajdonosai semmilyen értékes tárgyat nem hagynak ott, vagy profi riasztók védik az ingatlanokat. A nyári szezonban azonban újra berendezik a kis lakokat, személyes tárgyaikat is leviszik, és mivel alapvetően ott tartózkodnak, a riasztót sem kapcsolják be.

A besurranók csak erre várnak, egy perc alatt, észrevétlenül ki tudnak fosztani egy házat, míg a nyaralók a kertben grilleznek, alszanak, vagy éppen lementek a strandra.

A Balaton, a Balaton-felvidék, a Káli-medence települései és külterületei, présházai a legkedveltebb célpontjai a nyári tolvajoknak. A fokozott rendőri jelenlét mellett a nyaralók tulajdonosainak bűnmegelőzési hozzáállása is csökkentheti a jogsértések számát, amihez a rendőrök több tanáccsal is szolgálnak.

A rendőrök naponta járőröznek az üdülőövezetekben
Fotó: Police.hu

Az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakértői szerint fontos, hogy az ingatlan körüli kerítés mindig jó állapotban legyen, a kertkaput zárják kulcsra belülről is a tulajdonosok. A bokrok, fák, sövények legyenek visszavágva, így elkerülhető, hogy valaki azok árnyékában észrevétlenül elbújhasson a kertben. Fontos a nyaralótulajdonosok jó szomszédi viszonya, tartsák szemmel egymás értékeit. A hétvégi ház ajtaját napközben is – amikor a kertben tartózkodnak – zárják be, mert nem biztos, hogy észreveszik a hívatlan látogatót. Ha valaki napokra magára hagyja a szezonban a nyaralóját, érdemes értesítenie erről a polgárőröket, rendőröket, akik így nagyobb figyelmet fordíthatnak az ideiglenesen lakatlanul maradt ingatlanra. Érdemes pontos leltárt készíteni a nyaralókban tartott kisgépekről, elektromos eszközökről, telefonokról, egy betörés után elrendelt nyomozásnál sokat segíthet a tárgyak megtalálásában, a tolvaj azonosításában az ilyen lista.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.