A BKV lazán kezeli a pandémia elleni védekezést

Zsúfolt étkezőhelyiségek, laza maszkhasználat és az alapvető higiéniás előírások elhanyagolása is ronthatja a jelenleg is katasztrofális pandémiás helyzetet a BKV több munkacsoportjában. Informátoraink szerint a Covid–19 tüneteit mutató dolgozók karanténját sem veszi komolyan a cégvezetés.

2021. 04. 01. 6:05
Frunza Lehel
A BKV Dél-pesti telepén ózonos eljárással fertõtlenítik az autóbuszok utasterét Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. (BKV) dolgozóinak nagyjából 15 százaléka – 624 fő – fertőződött meg a koronavírussal, vagy van karanténban a legutóbbi hivatalos adatok szerint, a fővárosi cég több munkacsoportjában olyan állapotok uralkodnak, amelyek nemhogy a koronavírus-járvány idején, hanem a normál működésnél is súlyos kérdéseket vetnének fel a vállalatvezetés felelősségével kapcsolatban.

A cég dolgozói, illetve a belső működését jól ismerő forrásaink arról számoltak be: bár már halálesetet is okozott a járvány a cégen belül, a BKV vezetése mégsem foglalkozik azzal a problémával, hogy a járművezetők vagy éppen a metróvonalakon szolgálatot teljesítő munkacsoportok egészen kis helyen összezsúfolódva kénytelenek étkezni, s ezekben a helyiségekben gyakran mindössze fél méterre ülnek egymástól az ebédjüket fogyasztó kollégák. Úgy értesültünk, hogy több étkezőhelyiséget nem fertőtlenítenek, még az asztalokat és a székeket sem törlik le. Tudunk olyan buszsofőrökről, akik be sem mernek ülni az étkezőhelyiségbe, és inkább a járművön fogyasztják el az ebédjüket.

Mindezt tetézi, hogy információink szerint a cégvezetés nem tartatja be szigorúan a munkavégzés közben papíron kötelező maszkhasználatot.

A BKV dél-pesti telepén ózonos eljárással fertőtlenítik az autóbuszok utasterét
Fotó: MTI

Arról is értesültünk, hogy

egyes metrós munkacsoportokban negyven dolgozóra jut egy olyan mosdó, ahol mindössze egyetlen csap és két vécé található, és sokszor nem pótolják a kifogyott kéztörlőt és a kézmosószert. Mindeközben a Covid–19 tüneteit mutató dolgozókat sem ösztönzi otthon maradásra a cégvezetés, amely elnézi, hogy a lázzal és köhögéssel küzdő dolgozók – esetleg a felülről jövő hallgatólagos elvárások miatt – mindössze néhány nap szabadságra mennek, majd visszaállnak dolgozni.

Olyan esetről is hallottunk, ahol egy covidos beteg kontaktszemélyeként nyilvántartott munkatárs a szintén eléggé zsúfolt öltözőben fertőzte meg a körülötte lévőket.

Bár a metrós munkacsoportok vezetői jellemzően több hete home office-ban dolgoznak, ez nem sokat javít a problémán, hiszen

egyes brigádokban a beosztottak akár hatvan százaléka fertőződött meg SARS-CoV-2-vel.

Elküldtük a közlekedési vállalat sajtóosztályának az arra vonatkozó kérdéseinket, hogy milyen intézkedésekkel próbálják lassítani a járvány cégen belüli terjedését, illetve hogy hogyan orvosolnák a fentebb vázolt állapotokat. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a fővárosi operatív törzs előállt-e valamilyen javaslattal ebben a kérdésben, ám lapzártánkig nem érkezett válasz.

Korábban arról számoltunk be, hogy

akár egyes metró- vagy villamosvonalak is leállhatnak, ha jobban terjed a járvány a BKV dolgozói között. Ráadásul nem csak a fertőzöttek száma okozhat súlyos fennakadást, mivel elég, ha néhány olyan kulcspozícióban foglalkoztatott munkatárs dől ki, mint például egy energiadiszpécser vagy egy forgalomirányító.

A metrószerelvények napi ellenőrzését végző csoportok is ebbe a kategóriába tartoznak, s minél többen betegednek meg közülük, annál kevesebb metrókocsi indítható, s ha elér egy kritikus szintet a kiesett dolgozók száma, akkor könnyen megeshet, hogy az egész vonalnak le kell állnia.

Csak március végén zárták le újra a buszok első utasüléseit, és tiltották meg a felszállást a buszok első ajtajainál
Fotó: MTI

Ebből is látható, hogy több ponton is sérülékeny a BKV szolgáltatása, amihez még az is hozzájárul, hogy a vállalat igazgatósága nullaszázalékos béremelést tartalmazó üzleti tervet fogadott el erre az évre. Mivel forráshiányra hivatkozva a Karácsony Gergely vezette főváros sem támogatja az erre az esztendőre vonatkozó béremelést, a BKV dolgozói többnapos sztrájkba kezdhetnek a következő egy hónapban.

Mindeközben Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője azt hangsúlyozta, hogy reális a BKV szakszervezeteinek hatszázalékos béremelési igénye, amellyel a társaság reálbéreinek csökkenését kívánják elkerülni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.