A börtönbüntetést kockáztatja a jogosítvány nélkül vezető sofőr

Már a törvény életbe lépésének délelőttjén akadt egy sofőr, aki ittasan, jogosítvány nélkül okozott balesetet. A részeg autóst bilincsben vitték el a rendőrök, több évre a rácsok mögött maradhat a baleset következményeként.

Végh Attila
2021. 05. 16. 10:28
null
Budapest, 2017. május 15. Összeroncsolódott személyautók egy buszmegállóban a fővárosi Dózsa György út és Kassák Lajos utca kereszteződésében 2017. május 15-én. A két karambolozó autó egyike a buszmegállóba csapódott, egy ember meghalt, kettő súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A balesetben összesen hatan sérültek meg, az egyik roncsból két embert kellett kivágniuk a tűzoltóknak. MTI Fotó: Mihádák Zoltán Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Büntető Törvénykönyv 2021. május 14-től életbe lépő módosítása szerint a jogszabály elzárás büntetés alkalmazását is lehetővé teszi az engedély nélküli járművezetés bűncselekmény elkövetése esetén. Ha jogosítvány nélkül vezet valaki, az a jövőben is csak szabálysértés, de súlyosabb büntetés jár érte, mint korábban. Aki eltiltás hatálya alatt vezet, ráadásul visszaesőként, az nagyon sokat kockáztat már akkor is, ha nem okoz balesetet, vagy ha józanul ül a volánhoz.

Már a törvény életbe lépésének másnapján súlyos balesetet okozott egy engedély nélkül autót vezető jászsági férfi, az ő esete is bizonyítja, szükség volt a szigorításra. Az autós tegnap délelőtt Jászapáti belterületén nem állt meg az őt ellenőrizni kívánó rendőröknek. Mint kiderült, részegen vezetett, jogosítványa nem volt, autójának forgalmi engedélyét bevonták. Menekülés közben egy kanyarban felborult a gépjárművel, utasa súlyos sérüléseket szenvedett. A sofőrt bilincsben vitték el a rendőrök, őrizetbe vették, évekig rácsok mögött maradhat.

A jászsági sofőrrel szemben már a módosított törvény szerint jár el a hatóság
Fotó: Police.hu

Ha a bíróság úgy dönt, ezentúl börtönbe kerülhet az, akinek bevonták a jogosítványát és mégis autóba vagy motorra ül. Súlyosabb, kirívó esetben vagy bűnismétlés megállapításánál akár több éves szabadságvesztés is kiszabható lesz. Ha ittasság miatti eltiltás alatt álló, engedély nélkül közlekedő sofőrt fog el a rendőrség, akár négy és fél év is lehet a kiszabható legsúlyosabb börtönbüntetés.

Lengyel János közlekedési szakmérnök lapunknak elmondta, ha bárki akár egy métert is vezet eltiltás alatt, akkor nem mérlegel a hatóság, a garázsból való kiállás is jogsértő. A törvény a társadalomra kirívóan veszélyes bűncselekményként határozza meg azt az esetet, amikor az engedély nélküli járművezetést szabálysértési eljárásban vagy büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt követik el. Hozzátette, a törvényalkotók a jogszabály módosítását és a szankciók súlyosbítását azzal magyarázták, hogy rengeteg olyan súlyos, akár emberéletet követelő közlekedési baleset történt az utóbbi időben, melyet visszaeső jogsértők, engedély nélkül közlekedő sofőrök okoztak.

A legsúlyosabb eset M. Richárd balesete volt, aki később annak ellenére is vezetett autót, hogy a bíróság végleg eltiltotta a gépjárművezetéstől. Mint ahogyan azt lapunk is megírta, a kecskeméti maffiaperben is érintett férfi 2017. május 15-én kora délután a megengedett ötven kilométeres óránkénti sebességet jelentősen meghaladó, 135-140 kilométeres sebességgel közlekedett a XIII. kerületi Dózsa György úton a Kassák Lajos utcai kereszteződés irányába.

A kereszteződésbe ekkor érkezett egy másik autó, a túlzott sebességgel érkező M. Richárd nem adta meg neki az elsőbbséget. A két jármű olyan erővel ütközött össze, hogy felsodródtak a járdára és elütöttek három gyalogost. A balesetben a másik jármű egyik utasa kizuhant az autóból, sérülései miatt a helyszínen életét vesztette. Egy másik utas a kórházi kezelés során hunyt el, három gyalogos pedig könnyebben megsérült.

M. Richárdot a bíróság végleg eltiltotta a járművezetéstől

Egy hete a Ferihegyi gyorsforgalmi úton is egy olyan férfi okozott halálos balesetet, akit korábban eltiltottak a járművezetéstől. Előtte egy hónappal már egyszer elkapták a rendőrök, akkor nem okozott balesetet, újabb százezer forintos büntetést és három hónapos eltiltást kapott. A halálos baleset okozása miatt nem kapott több esélyt a vezetésre, a bíróság elrendelte letartóztatását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.