Dózsa György úti halálos baleset: a maffia fegyverbeszerzője volt M. Richárd

A 2000-es évek legnagyobb bűnszervezetének katonai vezetőjeként hivatkozik a 168 Óra M. Richárdra.

MN
2017. 08. 31. 17:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétezres évek legnagyobb hatalommal és befolyással bíró bűnszervezetének katonai vezetőjeként hivatkozik a 168 Óra arra az M. Richárdra, akit a májusi Dózsa György úti halálos autóbaleset okozásával gyanúsítanak. A lap felidézi a kecskeméti maffiaperként ismertté vált büntetőeljárás előzményeit. A per 2006-os jogerős lezárásakor M. Richárd 8 év fegyházat kapott.

2004. augusztus 4-én a Zsiráf étteremben gyűlt össze a magyar alvilág egy jelentős része, az egykori Conti Car–Energol-csoport tagjai. Válságtanácskozást tartottak, mert a fegyverszállítmányukat Kecskeméten kommandósok kapcsolták le. 

Az eszközök egy oroszok által segített, szerb zsoldosok által kivitelezett, összehangolt merényletsorozathoz kellettek, amellyel a maffiaper fővádlottja, a Conti Carhoz tartozó Radnai László átvehette volna az ellenőrzést a Balaton északi partján. 

A találkozón Radnai és társai azon tanakodtak, miként tehetnék át az ügyet Kecskemétről Budapestre, ahol komoly befolyással rendelkeznek a hatóságok berkein belül. Biztosak voltak abban, hogy egy fővárosi eljárás esetén ki tudnák hozni letartóztatott embereiket. 

Csakhogy a kecskeméti rajtaütés helyszíne nem volt véletlen, a hatóságok célja kifejezetten az volt, hogy ne budapesti szervek járjanak el. Az áthelyeztetés nem jött össze, Radnait, Csüllög Zsigmondot, Ferencsik Attilát és az akkor 27 éves M. Richárdot letartóztatták.

A férfi feladata a vádirat szerint a merénylethez szükséges fegyverek és motorkerékpárok beszerzése volt. 

A lefoglalt lőfegyvereken ki is mutatták M. Richárd DNS-ét.

A bűnszervezet „illegális tevékenysége felölelte – elsősorban Budapest területén – a kábítószer-kereskedelmet, a prostitúciós te­­vékenység ellenőrzését, továbbá a vendéglátóhelyektől, taxisoktól, esetenként gazdasági bűncselekményeket elkövető kívülálló személyektől védelmi pénzek szedését” – fogalmazott az ügyészség.

M. Richárd nem tört meg az előzetesben, levélben fenyegette a konkurens bűnözői csoportokat, ne higgyék, hogy szervezetük meggyengült; miközben szerb cinkosaikat arra próbálta rávenni, vigyék el a balhét. Emellett ügyvédeit olyan orvosi szakvélemény beszerzésére utasította, amely szabadlábra helyezését indokolná. 

A napokban is egészségügyi állapotával ügyeskedhetett M. Richárd a rácsok elkerülése érdekében – legalábbis erre utal a Bors értesülése. Eszerint miután M. Richárdot a múlt héten – nyaralásáról való hazatérésekor – őrizetbe vette a rendőrség, a fogda helyett a Péterfy kórházba szállították, ahol egy számára kiürített kórteremben őrizték. 

Lapunk úgy tudja, azért jártak el így, mert M. Richárd rosszullétre hivatkozott. Az orvosok alaposan kivizsgálták, de nem találták ennek okát.

A gyanúsított a baleset idején jogosítvány nélkül hajtott, előzőleg pedig kokaint fogyasztott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.