A csíki havasok hősével a vírus ellen

A halina kötéses Nyirő-kötet titka.

2020. 03. 22. 8:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány sajnálatos módon egyre nagyobb méreteket ölt. A kormányzat azt kérte, hogy aki teheti maradjon otthon. Felhévizy Félix is így tett, és a jó öreg íróasztalát választotta a szerkesztőség helyett. Úgy gondolta, hogy kihasználja a kényszerű szobafogságot. Odalépett a könyvespolcához, ahol pedáns rendben sorakoztak az izgalmasabbnál izgalmasabb kötetek.

A hírlapíró szeme megakadt az egyik könyvön, mosolyogva leemelte a polcról. Nyirő József Uz Bencéje volt a kiválasztott. De nem ám valami modern kiadású kötet, hanem az, amit még a nagymamájától kapott gyerekkorában. Az a híres, az Erdélyi Szépmíves Céh által kiadott halina kötéses jubileumi kiadás, az első oldalán gyöngybetűkkel írt üzenettel: „Szeretettel 1938 karácsonyára”.

Felhévizy többször olvasta már Uz Bencét, de most a hirtelen jött szabadideje mellett azért is vette le a polcáról pont őt, mert Nyirő József ismét a támadások kereszttüzébe került.

Őrjöngeni kezdett a liberális tábor, hogy miként kerülhetett be a fasiszta Nyirő a kötelező olvasmányok közé. De Wass Albert és Herczeg Ferenc is megkapta a magáét a haladó és modern gondolkodásúaktól.

Azon nem érdemes vitatkozni, hogy ki volt rossz, jó, jobb, vagy még jobb író. Ez ízlés kérdése. De kell, hogy a fiatalok kezébe kerüljenek olyan írók, költők munkái is, amelyek eddig nem voltak részei a kánonnak.

Ha például a hírlapíró nem kapta volna meg nagymamájától anno ezt a díszes kötetet, lehet, hogy nem ismerte volna meg Uz Bencét.

Felhévizy Félix elmélázott ezeken a dolgokon és közben beleolvasott a koronavírus-járvány egyetlen pozitívumaként kezébe került kötetbe, majd lassan végigsimította a kezét a puha halina kötésen.

Leült az íróasztalához és arra gondolt, hogy olvassunk bátran Wasst, Herczeget vagy éppen Nyirőt, és persze ebben a nehéz helyzetben vigyázzunk magunkra és természetesen egymásra is.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.