Borsodban becsődölt a pénz- és hataloméhes Gyurcsány-koalíció

Kiélezett helyzetben jelentős, szimbolikus erejű győzelmet aratott Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP jelöltje. Ezzel csúfos kudarcot vallott Borsodban a még mindig Gyurcsány Ferenc körül összpontosuló baloldali koalíció. Az eredmény azt mutatja, a szavazók Borsodban sem kíváncsiak annak a baloldalnak az ajánlatára, amely egyszer már válságba sodorta az országot.

Veres László István
2020. 10. 11. 20:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szavazatok több mint ötven százalékát megszerezve Koncz Zsófia, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú választókerületében vasárnap megtartott időközi választást. A kormánypárt jelöltje 17 597 szavazatot kapott, ezzel a voksok 50,87 százalékát szerezte meg majdnem teljes feldolgozottság mellett.

A voksolást azért kellett kiírni, mert a körzet korábbi parlamenti képviselője, a fideszes Koncz Ferenc július 10-én egy tragikus motorbalesetben életét vesztette. A kormánypártok az elhunyt képviselő lányát indították a választáson, aki a kampány során azt hangoztatta, hogy megválasztása esetén édesapja munkáját kívánja folytatni, és többek közt újabb munkahelyeket teremtve virágoztatná fel a térséget.

Vele szemben a teljes baloldali ellenzék azt a jobbikos Bíró Lászlót indította, aki a 2018-ban 49,3 százaléknyi szavazatot szerző Koncz Ferenc mögött, több mint kilencezer vokssal lemaradva végzett a második helyen. Igaz, akkor még nem összbaloldali jelöltként mérette meg magát, mivel az MSZP–Párbeszéd és az LMP is önálló jelöltet indított. Bíró Lászlóról az időközi választás kampányában napvilágot látott, hogy két évvel korábban, tehát már bőven a Jobbik pálfordulását követően antiszemita és cigánygyűlölő kijelentéseket osztott meg nyilvános Facebook-oldalán, illetve hogy korábbi vállalkozásában – amelyet aztán csődbe is vitt – nem fizette ki a munkavállalóit, sőt fegyverrel fenyegette őket, amikor a fizetésüket kérték. Mindettől függetlenül Bíró László mögött a komplett szivárványkoalíció kiállt, sőt intenzíven kampányoltak is mellette, mondván, hogy vállalhatatlan kijelentéseiért már bocsánatot kért. A baloldali jelöltjének legfőbb kampányüzenete az volt, hogy győzelme esetén lebontják a Fidesz kétharmados parlamenti többségét. Bíró László a szavazatok nem egészen 46 százalékát gyűjtötte be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.