A gyermekek születését segítő védőnőket díjaztak

Soltész Miklós szerint a kiszámítható családpolitika mellett a fiatalok lelki és erkölcsi támogatására is hangsúlyt kell helyezni, hogy még inkább javulhasson a demográfiai helyzet.

Csekő Imre
2020. 01. 15. 12:09
null
Soltész Miklós a lelki tényezők fontosságáról is beszélt Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak anyagilag, de lelkileg is támogatni kell a gyermekvállalást – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára tegnap a Védőnők a gyermekáldásért díj átadásán Budapesten.

Az eseményen a kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: már látni lehet a kormány családpolitikai intézkedéseinek eredményeit. Ezek közül kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben a termékenységi ráta 1,25-ról 1,49-ra emelkedett, és 43 százalékkal nőtt a házasságkötések száma is. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a válások száma 23 százalékkal csökkent 2010 óta, és 40 ezerről 28 ezerre mérséklődött a terhességmegszakítások száma az elmúlt évtizedben.

Soltész Miklós szerint a kiszámítható családpolitika mellett a fiatalok lelki és erkölcsi támogatására is hangsúlyt kell helyezni, hogy még inkább javulhasson a demográfiai helyzet. Azt is megemlítette, hogy a szülés körülményein is tovább kell javítani, mert a pozitív szülésélmény további gyermekek vállalásához járulhat hozzá. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a várandósság alatt és a szülés után is fontos szerepe van a védőnőknek, s kiemelte: az emberi életet a magzati kortól védeni kell.

Soltész Miklós a lelki tényezők fontosságáról is beszélt
Fotó: Havran Zoltán

A Védőnők a gyermekáldásért díjat az Alapítvány a Meddőség Megelőzéséért és a Jövő Nemzedék Egészségéért nevű szervezet ítéli oda minden évben azon védőnők számára, akik példamutató módon segítették gyermekek születését. Az elismerést idén Vidáné Válóczi Éva, Borbélyné Horváth Anikó és Katona Csabáné védőnők vehették át.

– Családvédelmi szolgálat védőnőjeként is dolgoztam, és a fiatalok legnagyobb problémája, amire hivatkoztak, az volt, hogy nincsen megfelelő lakásuk és nem állnak rendelkezésükre az anyagi források, ezért nem szeretnék megtartani a gyermeküket. Erre a problémára szerintem megfelelő választ ad a kormány az otthonteremtési támogatásokkal – nyilatkozta lapunknak Vidáné Válóczi Éva. Egy másik díjazott, Katona Csabáné szerint pedig sok édesanya szívesen menne vissza dolgozni, de nem talál olyan munkahelyet, ahol részmunkaidőben elhelyezkedhetne, és az otthonról való munkát is kevés helyen teszik lehetővé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.