A járvány idején is zavartalan volt a vérellátás az országban

Átlagosan napi 1200-1500 véradó volt a járvány hónapjaiban, normál helyzetben napi 1800 az ideális.

Forrás: MTI2020. 06. 13. 21:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején is zavartalan volt a vérellátás Magyarországon – közölte a Magyar Vöröskereszt véradásszervezésért és egészségfejlesztésért felelős szakmai vezetője az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Váradi Mariann hangsúlyozta: a szükséges távolságtartás, a testhőmérséklet-mérés és a védőfelszerelések alkalmazásával biztonságossá tudták tenni a véradást. Annyiban volt változás, hogy máshol kellett véradókat keresni, a munkahelyek, oktatási intézmények helyett az emberek otthonához közelebb.

A szakmai vezető szerint az elmúlt hónapokban a nem életmentő műtétek halasztása miatt kisebb volt az egészségügy vérigénye, valamint az utakon is kevesebben voltak, kevesebb baleset is történt. Átlagosan napi 1200-1500 véradó volt a járvány hónapjaiban, normál helyzetben napi 1800 az ideális – jegyezte meg.

Elmondta: egyelőre a „véradókamionjuk” is áll, mert az üzemi térben nem tudják biztosítani a másfél méteres védőtávolságot, jelenleg figyelik az egészségügyi intézmények igényeit, és ehhez igazítják a véradásokat.

Mivel nyáron kevesebben utaznak külföldre, belföldön könnyebben elérik a véradókat, és bár augusztus 15-ig kimaradnak a nagy rendezvények, azt követően számos programon is részt vesznek majd – tette hozzá. Kiemelte: a Magyar Vöröskereszt honlapján megtalálhatók a véradási alkalmak, sőt új szolgáltatásként időpontfoglalással is lehet már érkezni hozzájuk, ezzel is csökkentve a várakozási időt. Váradi Mariann szólt arról is, hogy vasárnap ünneplik a véradók világnapját. Ebből az alkalomból Magyarországon 55 nyilvános helyszínen várják a véradókat.

Idén a koronavírus-járvány miatt a biztonságos vér fontosságára hívják fel a figyelmet – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.