A Jobbik emlékeztette szavazóit, hogy Orbán Viktor betartotta ígéretét

A Jobbik ismét kapitális öngólt lőtt az egyik mémjével.

2021. 04. 06. 11:14
JAKAB Pter
Budapest, 2019. július 12. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetõje napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. július 12-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Orbán egy újabb szemfényvesztő hazugsága lepleződött le a mai napon, hiszen februárban még azt ígérte, hogy ha a kínai vakcinával is elkezdenek oltani Magyarországon, akkor húsvétig 2,5 millió, júniusra pedig hatmillió (!) magyar állampolgár lesz beoltva – írta a Jobbik a Facebook-oldalán. A poszthoz egy mémet is mellékeltek:

Nehéz megfejteni, hogy pontosan mit is kifogásol a párt, ugyanis a számok azt mutatják, hogy Orbán Viktor lényegében teljesítette ígéretét.

A Jobbik mémje valószínűleg Orbán Viktor 2021. február 12-i, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elhangzott interjújára reagálva jelent meg. Az interjúról a Magyar Nemzet is tudósított, de a beszélgetés leirata megtalálható a Miniszterelnök.hu-n is. Orbán Viktor az interjúban kifejtette:

– ha a kínai vakcinával is elkezdünk oltani, ami nincs messze már, akkor minden olyan embert, aki eddig regisztrált oltásra, húsvétig be is tudunk oltani. [...] Az 2 448 300 ember lesz húsvétkor – a dolgok állása szerint – mondta a miniszterelnök, egyúttal utalva arra, hogy 2021. február 12-ig ennyi ember regisztrált védőoltásra.

A kérdés jelen esetben az, hogy a miniszterelnök által felsorolt adatok hogyan viszonyulnak a valósághoz?

A beoltottak száma kedd reggel 2 432 313 fő, közülük 922 886 fő már a második oltását is megkapta

– közölte a Koronavírus.gov.hu. Kis kerekítéssel azt mondhatjuk, hogy Orbán Viktor 16 ezerrel tévedett, ami azt jelenti, hogy körülbelül félszázalékos hibahatárral találta el azt, hogy az interjútól számított két hónap múlva mekkora lesz a beoltottak száma. Egy ilyen hibahatárral bármelyik közvélemény-kutató kiegyezne, de azt is mondhatjuk, hogy a miniszterelnök lényegében fél napot tévedett, és várhatóan kedden délután elérjük az általa korábban emlegetett számot.

A beoltottak számának alakulása azonban nemcsak arra mutatott rá, hogy a kormányfő előrejelezése helyes volt, hanem arra is, hogy a kabinet oltási programjának végrehajtói,

a hősiesen helyt álló orvosok, háziorvosok, ápolók és az oltópontokon levő személyzet is elképesztő hatékonysággal végzi a munkáját.

Mindez éles ellentétben áll a baloldali pártok kommunikációjával, amely szerint „vakcinakáosz” tört ki és az oltási rend átláthatatlan, megbízhatatlan. Ehhez képest a miniszterelnök két hónapos távlatban lényegében 99,5 százalékos pontossággal megjósolta a beadott vakcinák számát.

Elbaltázott mémkampány

A Jobbik kommunikációjában jelentős változás állt be, mióta Jakab Péter lett a párt elnöke: elszabadultak a jobbikos mémgyárak. A folyamatot valószínűleg a járvány is segítette, amely miatt a pártok kommunikációja szinte kizárólag az online térbe kényszerült. A párt által közzétett mémek általában egyszerű üzenetet közvetítenek egy képzeletbeli koordináta-rendszer mentén, amelynek egyik tengelye az, hogy „Orbán Viktor gonosz”, a másik pedig, hogy „Jakab Péter parizert eszik”. Jellemző, hogy a mémeken szimpla hazugság vagy csúsztatás van feltüntetve, amikor azok a párt politikai ellenfeleiről szólnak. Nem ritkán pedig méretes pofonokba szalad bele a párt kommunikációs részlege: az egyik ilyen botrány volt, amikor egy dühös, nyugdíjas Jobbik-szavazót „Orbán híveként” tüntettek fel egyik mémjükön. A párt nem kért bocsánatot, ám cikkünk nyomán eltüntette a tartalmat. A Jobbik a baloldalon versenytársra lelt mémgyártásban, a DK minden tekintetben hasonló kommunikációval operál. Legutóbb egy internetről letöltött stock fotóval kapcsolatban írták ki az egyik videójukban, hogy a képen szereplő férfi „Sándor, háziorvos”. A férfi azonban egy modell, aki más képein papként, ügyvédként vagy épp pilótaként is pózol.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.