A kisebb csoport jobb

Az Oktatási Hivatal jelenleg olyan idegen nyelvi mérőeszközök kifejlesztésén dolgozik, amelyek lehetővé teszik, hogy az országos idegen nyelvi mérések pontos eredményei általánosan a hatékony csoportbontás alapjául szolgálhassanak – hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a parlamentben feltett írásos kérdésre válaszolva.

2019. 02. 20. 7:48
null
Ugrásszerűen megnőtt a nyelvvizsgázók száma Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintettel arra, hogy az idegennyelv-tanulás hatékonysága nem csak a csoportlétszám nagyságán múlik, a kormány számos célzott intézkedéssel segíti a fiatalok nyelvtanulását, melyet a magyar diákok átlagosan 6-9 éves korban kezdenek – közölte Rétvári Bence államtitkár Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselőjének írásbeli kérdésére.

Válaszában kiemelte: az első nyelvvizsga ingyenes megszerzését lehetővé tevő intézkedés is hozzájárult ahhoz, hogy a nyelvvizsgák száma a 14–19 éves korosztályban 2017 és 2018 között a korábbi években tapasztalható 2-3 ezres növekedésnél jóval magasabb arányban, csaknem 7600-ra nőtt.

Ugrásszerűen megnőtt a nyelvvizsgázók száma
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Hozzátette: a 2020/2021-es tanévtől minden gimnáziumi és szakgimnáziumi tanuló számára kétszer, a 9. és a 11. évfolyamot követően biztosítja a kormány a kéthetes külföldi nyelvtanulás lehetőségét.

Rétvári Bence ismertetése szerint az Oktatási Hivatal a 2017/2018-as tanévben nagy mintás, átfogó kutatást végzett a nyelvtanulás osztálytermi folyamatairól, a nyelvtanárok és az intézmények véleményéről és a nyelvoktatás iskolai szintű szervezési kérdéseiről.

A jelentésből kiderül, hogy a kutatásban részt vevő 266, 7. évfolyamos nyelvi csoport 66 százaléka 4–15 fős, összesen 88 százalékuk működik húsz főnél kisebb létszámmal. A kutatásba bevont 552, 11. évfolyamos nyelvi csoport közül az összes csoport 77 százaléka 1–15 fős csoportlétszámú, összesen 98 százalékuk húsz fő alatti létszámú.

Rétvári hangsúlyozta: fontos, hogy minden tanulóra megfelelő mértékű figyelem jusson az idegennyelv-órákon, és kellő interakció jöjjön létre. Hozzátette: az Oktatási Hivatal olyan idegen nyelvi mérőeszközök kifejlesztésén dolgozik, amelyek lehetővé teszik, hogy az országos idegen nyelvi mérések pontos eredményei általánosan a hatékony csoportbontás alapjául szolgálhassanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.