A fenyegetőző jobbikos nem fizette ki a varrónőit + videó

Felkereste a Hír TV szerkesztőségét a jobbikos Bíró László több egykori alkalmazottja, akik állítják: a politikus nem fizette rendesen a munkabérüket, valamint meg is fenyegette őket. Bíró László a feltett kérdésekre nem kívánt válaszolni. A baloldali összefogás tiszaújvárosi jelöltje korábban több céget is működtetett. Az egyik vállalkozása 2014-ben megvásárolt egy varrodát Csernelyen, amelyre tanúk szerint a NAV is lecsapott.

2020. 09. 04. 21:03
BÍRÓ László; MAGYAR Zoltán
Budapest, 2020. január 29. Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő (j) és Bíró László, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzati képviselője sajtótájékoztatót tart a tokaji borokkal kapcsolatban Budapesten, a Legfőbb Ügyészség épülete előtt 2020. január 29-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hír TV Informátor című oknyomozó műsora utánajárt Bíró László gyanús üzleti ügyeinek. A jobbikos politikus a tanúk szerint megfenyegette egykori alkalmazottait, akiknek egyes esetekben a mai napig nem fizette ki munkájuk ellenértékét.

Mint ismert, Bíró László az ellenzéki összefogás jelöltje az októberi tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson. A jobbikos politikus eddig legfőképpen a botrányaival került a közfigyelem fókuszába. Rasszista, antiszemita kijelentéseit több alkalommal is bemutatta az országos sajtó.

Bíró Budapestet „Judapestnek” nevezte, külföldi haszid zsidókra utalva pedig „tetűcsúszdásokról” értekezett, a cigánysággal kapcsolatban pedig azt mondta, hogy „a Sztojkáktól is meg kell védeni” az országot. Mindemellett pártja az elmúlt harminc évben példátlan hanyagságról tett tanúbizonyságot: a Bírót eredetileg jelölni szándékozó Jobbik Magyarországért Mozgalom nem lesz jelölőszervezetként feltüntetve a szavazólapon, ugyanis a párt 2020 januárjában megválasztott vezetői a határidőig nem regisztrálták magukat a civil szervezetek bírósági adatbázisában mint a párt vezető tisztségviselői. A regisztráció hiányában pedig a Jobbik nem léphet fel jelölőszervezetként, azonban a politikus elindulhat a választáson a baloldali összefogás többi pártjának támogatásával.

Bíró László jelenleg többek között azzal kampányol, hogy tisztességes munkáért tisztességes bért és munkakörülményeket követel a választókerületében. A Hír TV riportjából azonban az derül ki, hogy amit mástól elvár, azt épp saját maga nem tudta teljesíteni.

Bíró 2014 júliusától vezette az azóta már nem üzemelő csernelyi varrodát, amely cége, a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet tulajdonába került. A varroda egykori dolgozói azért fordultak a Hír TV-hez történetükkel, mert többen sosem kapták meg jogos járandóságukat. A volt alkalmazottak arcát nem lehet látni a riportban, hangjukat eltorzították, mert félnek a képviselő haragjától.

Az egyik munkavállaló 51 ezer forintnyi, míg egy másik 350 ezer forintnyi kifizetetlen munkabérről számolt be. Ám a jelek szerint nemcsak a munkavállalóival nem volt korrekt Bíró László. A politikustól egy vállalkozó, M. J. vette át az üzem irányítását, akinek a cégadatbázis szerint kilenc kényszertörlés alatt lévő cége van, vagyis az „üzletember” egy egyszemélyes cégtemető. Egy volt munkavállaló arról is beszámolt az Informátornak, hogy a varrodai eszközöket 2015–16-ban egy 15 millió forintos NAV-tartozás miatt leltározták úgy, hogy azok nem voltak a Hegyalja-Mix tulajdonában. Az értékesebb gépeket pedig Bíró egy ismerősének adta el – állítja a tanú, aki hozzátette: a sokat érő gépek egy másik cég, a Sibillo Kft. tulajdonában voltak.

– Ha valaki ellenem beszél, az vigyázzon, mert vadászember vagyok, és ha ilyet hallok, akkor hozom a puskámat és az illető menekülhet – idézte fel egy tanú Bíró László szavait a varrodai kifizetetlen munkabérek kapcsán. – Egyik alkalommal a dolgozók elégedetlenek voltak, mert nem hozott munkát, nem vett alapvető dolgokat, kiállt a varroda közepére, és azt mondta, hogy amennyiben az ő neve még egyszer elhangzik, lelövöldöz itt mindenkit – mesélte az események fültanúja. A beszámolók szerint a fenyegetések a fizetések elmaradása miatti viták során hangzottak el.

A Hír TV kereste Bíró Lászlót is, akitől azt kérdezték, hogy van-e fegyvere, illetve hogy miért fenyegette meg a csernelyi varrónőket. A politikus letagadta, hogy lenne fegyvere. – Milyen puskám lenne nekem, jó napot kívánok?! – kérdezett vissza Bíró, majd pedig a kérdésekkel a Jobbik sajtóosztályához irányította a riportert.

Antiszemita megnyilvánulások, fenyegetőzés, gyanús cégügyletek és a munkavállalók béreinek visszatartása. A balliberális ellenzék, úgy tűnik, most is megtalálta az összefogás ideális jelöltjét – zárult a Hír TV riportja.

A teljes adás itt nézhető meg:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.