A magyar járványkezelés a leghatékonyabb az Európai Unióban

A magyar járványkezelés a leghatékonyabb az Európai Unióban a Magyar Nemzeti Bank szakértői által kidolgozott járványkezelési versenyképességi mutató alapján (jvm), a szakértők pénteken megjelent tanulmánya szerint.

Forrás: MTI2020. 07. 24. 19:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank honlapján publikált elemzésben Asztalos Péter–Baksay Gergely–Szalai Ákos ismertetik, hogy a jvm-et kilenc mutatóból állítják össze, vizsgálják az egyes országokban egyebek mellett a fertőzöttek, az elhunytak számát csakúgy, mint a gazdasági visszaesést vagy a munkanélküliség alakulását. Magyarország a 100-ból 73 pontot ért el, ami 18 ponttal magasabb az uniós átlagnál és 14 ponttal meghaladja a régiós országok átlagát is. A dobogón Magyarországot Szlovénia és Németország követi, miközben a lista végén azok az országok szerepelnek, ahol nem sikerült kordában tartani a járvány elterjedését (Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Belgium és Svédország).

A mediterrán országok inkább a lista végén szerepelnek, miközben a visegrádi régió országai egyaránt magasabb pontszámot értek el az uniós átlagnál, mindez pedig tovább erősíti a régió relatív versenyképességi pozícióját, és jól illeszkedik az elmúlt évtized felzárkózási trendjébe – állapították meg.

Az új mutatóban felhasználták a Deep Knowledge Group (DKG) mutatórendszerét is. A legfrissebb, júniusi Covid–19 Regional Safety Assessment című riport kétszáz ország vagy országrész helyzetét vizsgálja 130 paraméter alapján. Magyarország az elérhető ezer pontból 656 pontot ért el, ami a 4. legmagasabb pontszám az uniós országok között, világszinten pedig a 18. helyen zárt – ismertetik.

Magyarország különösen jó eredményt ért el a Veszélyhelyzeti felkészültség pillérben, ahol a 3. legmagasabb pontszámot kapta a vizsgált kétszáz ország közül. A betegek számát tekintve a 3. legalacsonyabb mutató a magyar, míg az elhunytak számát tekintve – viszonylag alacsony értékkel – a középmezőnyben szerepel az ország.

Magyarország gazdasági teljesítménye a piaci várakozások szerint idén 4,6 százalékkal csökkenhet, ami az egyik legalacsonyabb várt visszaesés az unió országai között – írták az MNB szakértői. Megjegyezték azt is, hogy a piaci elemzők által várt 4,6 százalékos, GDP-arányos államháztartási hiány pedig a 4. legalacsonyabb az uniós országokra vonatkozó prognózisok között. A munkaerőpiaci mutatókban az európai középmezőnyben helyezkedik el az ország, a munkanélküliségi ráta Magyarországon 2020 januárja és májusa között 1,3 százalékponttal emelkedett, így 2020 májusában 4,7 százalékot tett ki, ami a 7. legalacsonyabb érték az uniós országok között – összegzi a tanulmány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.