A miniszterelnök Gyurcsány bohócának nevezte Jakabot

A bohócmutatványok havi hatmillió forintba kerülnek a választóknak.

Csekő Imre-Hertelendy Gábor
2021. 05. 31. 16:42
ORBÁN Viktor
Budapest, 2020. december 14. Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 14-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök Gyurcsány Ferenc bohócának nevezte Jakab Pétert, aki ma sem bírt magával, és az azonnali kérdések órájában tolvajnak nevezte a miniszterelnököt, és egy Fizessenek a tolvajok feliratú szurkolósálat mutatott fel a parlamentben. Ezután a levezető elnök megvonta tőle a szót.

Orbán Viktor erre úgy reagált, hogy sokadszor hallgatják a Jobbik elnökét a parlamentben.

– Ön egy parlamenti párt frakcióvezetője, ezért egy ideig komolyan vettük önt. De ön egy komédiás, aki hétről hétre bohócot csinál itt magából.

Ez sokba kerül a választóknak, akik mindezért havi hatmillió forintot fizetnek – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc irányítja a Jobbik elnökét, de nem az eszéért alkalmazza, hanem azért, hogy egy csörgősipkát húzzon a fejére és bohóckodjon. – Hatmillióért szellemesebb mutatványokat várunk – szúrt oda a kormányfő Jakab Péternek.

A miniszterelnök a Jobbikot a legkorruptabb magyar pártnak nevezte, ami az előző parlamenti ciklusban egy oligarchának adta el magát, most pedig Gyurcsány Ferenc szolgálatába állt.

A kormányfő mindezzel arra emlékeztetett, hogy miközben Jakab Péter a közösségi médiában sokadjára előadja az átlagember mítoszát a parizerkampányával – kiflivel és piros arannyal fűszerezve –, érdemes összegezni, hogy pontosan mennyibe is kerül az adófizetőknek a jobbikos pártelnök: havonta összesen 6,2 millió forintba.

A Jobbik parlamenti frakciójának a vezetőjeként Jakab havonta bruttó 2 421 600 forintot visz haza.

Mindez azt jelenti, hogy évente közel harmincmillió forintot keres Jakab Péter, és ha kitölti parlamenti ciklusát, akkor ez idő alatt összesen legalább bruttó 116,2 millió forint üti a markát.

Ehhez irodabérlési költségfedezet is jár: 847 560 forintos keretéből bőven kijön Budapest bármelyik részén, akár a legfrekventáltabb, belső kerületekben is egy luxuskategóriás iroda. Mindemellett álomfizetéséhez egy szolgálati autó is jár: a pártelnököt egy Škoda Octaviával furikázzák. Jakab a sofőrjének azt a jobbikost választotta, aki a fotók tanúsága szerint 2014-ben egy auschwitzi kiránduláson a győzelem jelét mutatta a haláltábor bejárata közelében – bizonyára a néppártosodás jegyében. Egyébként a sofőr, Hajnády Kristóf Endre jelenleg Eger jobbikos választókerületi elnöke, illetve a helyi termálfürdő felügyelőbizottságát is vezeti. Az Octaviát a Porsche Hungária Kft.-től lízingeli Jakabnak a Jobbik-frakció.

A frakcióvezető lakást bérelhet havi 423 000 forintért, és szintén 2,4 millió forintért saját alkalmazottakat vehet fel. Mindemellett jogosult havi hatvanezer forint értékben mobiltelefon-szolgáltatást igénybe venni.

Jakab Péter a parizerkampánnyal bohócot csinál magából, láthatóan Gyurcsány Ferenc kedvéért. Ami azért is ellentmondásos, mert korábban válogatott módon szidalmazták egymást, ám úgy tűnik, a hatalom megszerzéséért „az ördöggel is” szövetkeznek – ahogyan ezt korábban fejtegették.

Számtalan jobbikos nyilatkozatot lehet idézni arról, hogy Gyurcsány Ferencet a párt politikusai börtönben látnák a legszívesebben, Vadai Ágnes DK-s parlamenti képviselő pedig „náci söpredéknek” nevezte a Jobbikot a 2010-es évek elején.

2011-ben a Jobbik akkori szóvivője, a jelenlegi egri polgármester, Mirkóczki Ádám úgy fogalmazott: „Ha Magyarországon valóban működne az elszámoltatás és a bűnösök felelősségre vonása, akkor Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédét az ország egyik legbiztonságosabb börtönének vagy fegyházának beszélőjén mondhatta volna el.”

Gyurcsány eközben többször is nácinak titulálta a pártot, és még 2018-ban is azt mondta: „Ha a Jobbikkal kötünk megállapodást, báránybőrbe bújt farkassal állapodunk meg.” Jakab Péter 2019-ben még kizártnak tartotta a DK-val történő együttműködést, ráadásul tavaly márciusban a HVG-nek adott interjújában azt állította: „Nem fogok Gyurcsánnyal egy listán szerepelni.” Jelenleg pedig úgy tűnik, hogy mégis ez fog történni, hiszen Gyurcsány Ferenc már korábban kijelentette, hogy parlamenti képviselő szeretne lenni.

2020 decemberében megtörtént a nagy baloldali összeborulás: az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP pártelnökei közösen jelentették be, hogy mind a 106 körzetben közös jelölttel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és immár közös listával indulnak majd 2022-ben.

A Jobbik egyébként a megállapodással elárulta az alapító nyilatkozatában szereplő elvet, amely szerint „a Jobbik Magyarországért Mozgalom előtt álló elsődleges feladat a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a politikai hatalomból. A parlamentben a mindenkori jobboldali kormány lelkiismerete kívánunk lenni.” Úgy látszik, ilyen csekélységek nem zavarják Jakab Pétert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.