A nyugdíjasok is részesülnek a gazdaság sikeréből

A nyugdíjasokat és a közfoglalkoztatottakat érintő jóléti intézkedéseket jelentett be a kormány. A pénteki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt a felsőoktatás és a közoktatás irányításának átalakításáról. A tárcavezető kitért Magyarország általános külpolitikai céljaira is.

2019. 08. 24. 11:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencezer forint értékű rezsiutalványt kap minden nyugdíjas szep­tember ­30-ig. A háromszor háromezer forintos utalvány március 31-ig lesz felhasználható, a gáz-, illetve az áramszámlát lehet majd kifizetni belőle, és először Budapesten kezdődik a kézbesítésük, majd vidéken – jelentette be Gulyás Gergely tegnap a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány intézkedését azzal indokolta: mivel minden várakozásnál jobban teljesít a magyar gazdaság, abból az idősebb korosztálynak is részesednie kell. – Nagyon fontos kifejezni a megbecsülésünket, tiszteletünket irántuk – hangsúlyozta a miniszter, jelezve továbbá, hogy idén még nyugdíjprémiumot és nyugdíj-kiegészítést is fizetnek.

Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy azok, akik 2019. január 1. és jú­lius 31. között legalább három hónapig közfoglalkoztatotti jogviszonyban álltak – és ez augusztus 1-jén is fennállt –, nettó 54 ezer forint egyszeri pluszjuttatásban részesülnek. – 99 ezer emberről van szó, akik a közel egyhavi bérükkel megegyező juttatást kapják meg – közölte a tárcavezető.

A tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely a kormány azon döntését is ismertette, amellyel a felsőoktatás irányítása az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) kerül. Kiemelte: a kormány szerint így lesznek biztosítottak a kutatás és innováció hatékony irányításának feltételei.

– A felsőoktatást továbbra is Bódis József államtitkár irányítja, az Emberi Erőforrások Minisztériumánál maradó közoktatási területet pedig megerősítik azáltal, hogy Maruzsa Zoltán államtitkári rangban fogja felügyelni – közölte Gulyás Gergely. A további személyi változásokról szólva kifejtette: ­Schanda Tamás európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár lesz az ITM parlamenti államtitkára, Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár lesz, Boros Anita pedig az építésgazdasági és infra­strukturális államtitkárságot vezeti majd az ITM-ben.

Az idősebb korosztály mellett a közfoglalkoztatottakra is gondolt a kormány: közel egyhavi bérnek megfelelő összeget kapnak
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A külpolitikai kérdésekre kitérve elmondta: Magyarországnak általános külpolitikai célja, hogy a világ vezető hatalmaival jó viszonyt ápoljon.

– Orbán Viktor miniszterelnök idén tárgyalt már Donald Trump amerikai elnökkel Washingtonban, hétfőn Angela Merkel német kancellár látogatott Magyarországra, remélhetőleg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is még idén sor kerülhet egy közvetlen találkozóra, és Kínával is jó viszonyt ápol Magyarország – fejtette ki a Miniszterelnökség vezetője. A német kancellár hétfői soproni látogatásával kapcsolatban Gulyás Gergely örömét fejezte ki, hogy Angela Merkel világossá tette, a visegrádi együttműködés Európa egészének érték, elisme­rően beszélt az EU-s pénzek magyarországi felhasználásáról, ami a miniszter szerint rendkívüli fontosságú az új, hétéves uniós költségvetés elfogadása előtt.

A babaváró hitel folyósításával kapcsolatban megkérdeztük, mit tud tenni a kormány egyes pénzintézetek azon gyakorlata ellen, hogy a piaci alapú konstrukciók felé terelik az igénylőket. A miniszter elmondta, ő is tud hasonló panaszokról, de összességében nyitottságot tapasztalnak a bankok részéről. Hozzátette, amennyiben vannak vitás esetek, akkor fontos, hogy a bankfelügyelet azonnal és hatékonyan járjon el.

– Ha pedig a szabályozáson kell esetleg módosítani, a kormány nyitott erre – jelentette ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.