A pandémia idején megteltek szeméttel az erdők

A budai hegyekben és a fővároshoz közeli, kedvelt kirándulóhelyeken gyűlt össze a legtöbb hulladék. Az eldobott szájmaszkok az állatokra is veszélyesek.

Végh Attila
2021. 03. 27. 16:43
covid szemét
Szakács Gergő énekes is támogatja a tavaszi természettakarító projektet Forrás: tavaszinagytakaritas.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos tavaszi nagytakarítás kezdődött az erdőkben a hétvégén, a koronavírus-járvány idején ugyanis megnőtt a turisták száma az erdőkben, akik rengeteg szemetet hagytak maguk után. A Budapesttől félórányi autóútra levő helyeken a legnagyobb a probléma. A budai hegyekben, a Normafa, Csillebérc, a Farkas-hegy és az Árpád-kilátó, valamint Dobogókő, Pilisszentkereszt, a Dera-patak szurdoka és a Rám-szakadék környékén hétvégenként hatalmas tömeg gyűlik össze. A túrázók nem tisztelik a természetet, mindenütt eldobott sörösüvegek, üdítősdobozok, szájmaszkok rondítják el a tavasszal megújuló erdők látványát.

Az Aktív Magyarország és az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ tavaszi kampánya a természetbe hív, a megsokasodó hulladéktól szeretnék megtisztítani a természetet. Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda MTI-hez eljuttatott közleménye alapján a felmérések azt mutatják, hogy

a koronavírus-járványban új hobbiként a kirándulást választók nagy része nem szemetel, ám az erdőkben kihelyezett hulladékgyűjtők nem bírják azt a terhelést,

ami főleg a járvány harmadik hulláma idején, idén tavasszal nehezedett az erdőkre. Az erdőgazdaságok, parkerdő-üzemeltetők nem tudják mindig időben üríteni a megtelt kukákat, nem heti szemétszállításra rendezkedtek be.

Sokan sajnos szó szerint értelmezik az eldobható maszk jelentését
Fotó: Facebook

Az erdőkben, a kirándulóhelyeken ettől függetlenül is felgyülemlett a szemét tavaly október és idén március között. A figyelmetlen túrázók mellett a szél is széthordta a túltelített szeméttárolók tartalmát, illetve az abba kidobott ételmaradék szagát megérezve az erdei állatok is több kuka tartalmát kiborították és széthordták.

Ez a jelenség nem csak Magyarországra érvényes, a francia, az olasz és a portugál tengerparti kirándulóhelyeken is rengeteg a járvány idején összegyűlt szemét. Több állat is elpusztult már amiatt, hogy beleakadt az eldobott maszkokba. A legnagyobb problémát a szájmaszkok okozzák, nem hivatalos felmérések szerint

tízmilliós nagyságrendhez közelíthet az európai erdőkben, folyókban, tengerekben levő, eldobott maszkok száma.

Vándorsólyom akadt bele egy a természetben eldobott maszkba, a madár zsákmánynak nézhette a szemetet
Fotó: Facebook

A természettakarító kampány célja, hogy a túrázók ragadjanak kesztyűt, valamint szemeteszsákot, és gyűjtsenek össze annyi szemetet, amennyit csak tudnak. Az akcióról készült képeket a közösségi oldalakon mindenki megoszthatja, és így megmutathatja, hogy mennyivel tette élhetőbbé a bolygót.

Szakács Gergő énekes is támogatja a tavaszi természettakarító projektet
Fotó: Tavaszinagytakarítás.hu

A kezdeményezéshez több önkéntes környezetvédő szervezet és csoport is csatlakozott, zenészek, színészek is részt vesznek a szemétgyűjtéssel megvalósított nagytakarításban, mely március utolsó hétvégéjén vette kezdetét. Aki szeretne csatlakozni az erdők kitakarításához, bővebb információkat a www.tavaszinagytakaritas.hu weboldalon találhat a programról.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.