A Sátor-klán sírásója szerint a polgármester gyilkoltatott

Az ítélethez közeleg az alsóhatári polgármester és társai pere Szlovákiában, a vád strómanok meggyilkolása.

2020. 09. 21. 18:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre közelebb van az ítélet a szlovák kriminalisztikában eddig példátlannak mondható ügyében a bazini Speciális Büntetőbíróságon, ahol ma is hivatalban lévő politikust, Dora Ferencet, a galántai járásbeli Alsóhatár polgármesterét és három társát, köztük a fiát vádolják egyebek mellett gyilkosságokkal.

Dora Ferenc ma is polgármester és legalább három gyilkosság megbízójaként kell felelnie.
Fotó: Paraméter/Barak Dávid

Bohdan Čeľovský, a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze jelentette ki nyilvánosan:

Szlovákiában először áll aktív politikus a bíróság előtt azzal a váddal, hogy több ember meggyilkolását is megrendelte.

A gyilkosságokat Szlovákia egyik legbrutálisabb bűnözői csoportja, a Sátor-banda tagjai követték el. Az ügyben a klán legalább öt tagja tesz, illetve tett tanúvallomást.

Dora bukását a csalóközi maffiaper okozta, amelyben a Sátor-klán még életben lévő tagjait számoltatta el a bíróság és súlyos ítélettel sújtotta őket. A Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi maffia tagjai rendeztek mészárlást Dunaszerdahelyen, a Fontana bárban 1999-ben, ahol az ellenlábas Pápay-klán tíz tagját, élükön a főnökkel, Pápay Tiborral szó szerint szitává lőtték. A hatóságok szerint a Sátor-banda számlájára legalább nyolcvan gyilkosság írható. Legalábbis eddig.

Sátor Lajos, a róla elnevezett hírhedt Sátor-klán vezetője a Paraméter exkluzív fotóján.
Fotó: Paraméter

A per alatt és annak kapcsán, peren kívül Sátor volt emberei sorra rávallottak Dora Ferencre, mint a klán volt tagjára, sőt egy alkalommal együtt nyaralt Sátor Lajossal. Sátort egyébként saját emberei ölték meg – derült ki a maffiaperben.

A mostani politikus-perben a Sátor-klán sírásója, Bugár György – Bugi – háromnapos vallomásával Dora Ferenc, ifj. Dora Ferenc, Alföldi László és Szamaránszky Roland bűnösségét tanúsította. A négy vádlott szerint azonban a sírásó hazudik.

A koronatanú Bugár György, alias Bugi, a „sírásó”
Fotó: Paraméter/Barak Dávid

A politikust és társait többrendbeli gyilkossággal, csalással, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekkel, valamint a Sátor-banda tagjaként elkövetett bűncselekmények elkövetésével vádolják. Az Új Szó beszámolója szerint Bugár szeptember 3-án, 10-én és 14 -én tette meg a tanúvallomását tolmács segítségével, mert Bugi nem beszél jól szlovákul.

Bugi és más tanúk szerint a polgármester strómanjait ölette meg. Mint például Madarász Krisztiánt, akit 2012–2013-ban gyilkoltak meg. A sírásó szerint a polgármester fia kérte meg őt, hogy segítsen likvidálni az áldozatot, miután a fiú vállalkozást indított Madarász nevén, amely után felvette az áfát. „Ifjabb Dora Ferenc odahívott magához Galántára az irodájába, és azt mondta, hogy segíthetnék a Lacinak (Alföldi László vádlott) ezt az illetőt eltüntetni. Először nem akartam belemenni, de Feri aztán már majdnem sírt, hogy ha nem segítek, akkor őt be fogják csukni. Úgyhogy belementem” – idézte a Paraméter Bugi vallomását, aki végül három-négyezer eurót kapott a közreműködésért.

A vádirat szerint a gyilkosságokat Dora Ferenc rendelte meg. A gyilkosságok egy részét rendőregyenruhába öltözve hajtották végre, ellenőrzést színlelve állították meg áldozataikat. A Sátor-klán egyik tagja tulajdonában lévő egykori csárdába vitték az áldozatot, megbilincselve órákon át tartották fogva, majd egy kiásott sírhoz vittét és megfojtották. A végrehajtók összesen hárommillió koronát, illetve annak megfelelő eurót kaptak a kivégzésekért.

A polgármester tagadta, hogy ő rendelte volna meg a három ember meggyilkolását. Azzal érvelt, hogy jogi úton szokta rendezni az üzleti vitáit.

Túl sok a véletlen egybeesés, mert azok az emberek, akikkel vitában állt, eltűntek – opponált az ügyész.

 

A Paraméter idézi a politikus tárgyalóteremben elhangzott szavait, miszerint többször is megismételte a tárgyalás során, félt Sátoréktól és hogy biztosan nem rendelt volna meg náluk gyilkosságokat.

Még egy pofont sem adtam soha senkinek – állította. Elismerte, hogy ismerte Sátor Lajost, aki tudomása szerint a szlovák titkosszolgálat igazolványát hordta magánál.

Bugi, a sírásó koronatanú egyébként a Sátor-klán élő tagjai elleni maffiaperben tavaly 21 évet kapott gyilkosságokért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.