A sürgősségi ellátás a járványhelyzetben is helytállt

A koronavírus-járvány miatti egészségügyi vészhelyzet még inkább rávilágított a sürgősségi ellátás központi szerepére: az itt dolgozók a pandémia legnehezebb időszakaiban is tudták segíteni a magyarok egészségének védelmét. A Sürgősségi Orvostan Napja alkalmából arra is emlékeztettek, a triázsrendszer bevezetésével az ellátás hatékony, egységes betegirányítási rendszerként épült ki hazánkban.

Szilágyi Anna
2020. 05. 27. 18:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sürgősségi ellátásban dolgozók szakmai felkészültsége, az esetek megfelelő járványügyi osztályozása, az infekciókontroll szabályainak betartása kulcsfontosságú szerepet játszott a koronavírus-fertőzés elleni hazai védekezésben – hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Sürgősségi Orvostan Napja alkalmából.

Mint közleményükben írták, egy jól szervezett sürgősségi ellátórendszer nem csupán az életmentésre korlátozódik, hanem egységes szemléletű ellátási formát biztosít minden egészségügyi intézmény számára. Hazánkban ezt a súlyossági kategóriákat megkülönböztető triázsrendszer tavaly januári bevezetésével sikerült megvalósítani, ami még a váratlan eseményekkel teli környezetben is biztos alapot szolgáltat a megfelelő betegvizsgálat és a következetes dokumentáció elvégzéséhez.

Kitértek arra is, hogy a koronavírus-járvány miatti egészségügyi helyzet még inkább rávilágított a sürgősségi ellátás központi szerepére. A járványhelyzet alatt a sürgősségi ellátást végzők nap mint nap kitartóan harcoltak az egészségügy fontvonalában, hogy megvalósuljon a kormány alapvető célkitűzése: a hazai lakosságok egészségének védelme, a megbetegedések számának csökkentése – fogalmaztak.

– A koronavírus-fertőzések elkerülése érdekében a sürgősségi osztályok gyakorlatilag kénytelenek voltak megduplázni a betegellátási rendszerüket. Annak érdekében, hogy a betegek és a szakemberek számára is biztonságosan működjön az ellátás, a koronavírus-gyanús eseteket már a belépés pillanatától el kellett különíteni a többi segítségre szorulótól – mondta el Bognár Zsolt, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke. Hangsúlyozta, a járványidőszak alatt beérkező betegek ellátása bonyolultabb és időigényesebb feladat volt, mint a korábbi időszakban. Ezek a nehézségek rendkívüli erőfeszítéseket igényeltek a frontvonalban dolgozóktól, de mindezek ellenére a sürgősségi osztályokon dolgozók a járványhelyzetben is sikeresen helyt álltak, és számtalan élet köszönhető szakmai felkészültségüknek és kitartásuknak.

A társaság emlékeztetett, a magyar nyelvben nehezen és rosszul értelmezhető a „sürgősségi” kifejezés: az átlagember gyors, azonnali vizsgálatot vizionál. A valóság azonban az, hogy az életveszélyes, azonnali beavatkozást igénylő eseteket hivatott ellátni, a megfelelő diagnosztikai vizsgálatokkal.

Az Emmi tájékoztatása szerint Magyarországon 56 közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató nyújt sürgősségi szakellátást. Az ellátóhelyek többsége járó- és aktív fekvőbeteg-szakellátásként egyaránt biztosítja a hozzáférést a sürgősségi ellátáshoz. A tavalyi évben az aktív fekvő- és járóbeteg-szakellátás keretében összesen 1,6 millió esetnél is többet láttak el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.