A számvevők vizsgálhatják Zugló gazdálkodását

A Karácsony Gergely vezette kerületben az elmúlt hetekben kirobbant botrányokban – gyanús pénzmozgások, szerződések – érintett zuglói cégeknek az Állami Számvevőszék általi átvilágítása még hátravan.

2019. 08. 01. 6:44
null
Karácsony kerületének legnagyobb botránya a parkolás Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest Főváros Kormányhivatala továbbította az Állami Számvevőszék részére Tényi István bejelentését – tudta meg lapunk. A közérdekű ügyekben tett feljelentéseiről ismert Tényi július elején fordult a kormányhivatalhoz azzal a kéréssel, hogy kezdeményezze a Karácsony Gergely vezette Zugló önkormányzatának gazdálkodását érintő vizsgálatot. Mint azt a Magyar Nemzet korábban megírta, az ÁSZ a 2018–2019. évekre vonatkozóan a XIV. kerületi önkormányzatnál és annak gazdasági társaságainál még nem végzett ellenőrzést, így a kerület és az elmúlt hetekben, hónapokban kirobbant botrányokban – gyanús pénzmozgások, szerződések – érintett zuglói cégek átvilágítása még hátravan.

Karácsony kerületének legnagyobb botránya a parkolás
Fotó: Mirkó István

A botrányos ügyek közül kiemelkedik a parkolási rendszer, amelyben teljes fejetlenség tapasztalható. Bár néhány hete Zuglónak kell működtetnie a napi egymillió forint veszteséget okozó, kerületi fizetős rendszert, a Karácsony vezette önkormányzat semmiféle tájékoztatást nem adott ki ezzel kapcsolatban.

Sőt, ahogy önkormányzati hatáskörbe került a parkolás, Karácsony Gergely és jegyzője, Papp Imre városházi kollégáik számára is elérhetetlenné váltak. Ráadásul július 15-én több hetes igazgatási szünet kezdődött, amelynek ideje alatt a lakosok senkihez sem tudnak fordulni kérdéseikkel.

Rozgonyi Zoltán, a kerület fideszes alpolgármestere lapunknak nyilatkozva korábban felháborítónak nevezte, hogy már több mint egy hónapja ingyen kellene parkolniuk a zuglóiaknak a kerület egész területén egy érvényes képviselő-testületi döntés szerint, ám azt máig nem hajtották végre. – Így a zuglóiak továbbra is dobálják a pénzüket a pénznyelő automatákba, tovább támogatva azt a veszteséget, ami minden nap keletkezik a parkolás kapcsán – hívta fel a figyelmet az alpolgármester.

A múlt hónapban az Országgyűlésben az azonnali kérdések órájában is téma volt a zuglói helyzet, Zsigmond Barna Pál (Fidesz) felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy a kerület önkormányzata másfél milliárd forinttal költekezik túl, miközben a tavalyi bevételei 3,5 milliárd forinttal maradnak el a tervezettől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.