A szocialisták októberben feledtetnék az EP-fiaskót

Öt megyei jogú, akár kormánypárti vezetésű város esetében is bizakodóan tekint az őszi önkormányzati választásra az MSZP, ahol már javában zajlik a kampányban közreműködők felkészítése. Mindeközben Gyurcsány Ferenc nyolc pontban foglalta össze a DK sikerének titkát. Ezek között vélhetőleg az MSZP és a Párbeszéd viszonyára célozva közölte, hogy „ha gyenge párt nyitja ki önmagát, az is a megsemmisüléshez vezet”.

Bákonyi Ádám
2019. 07. 24. 6:19
null
Karácsony (jobbra) egységes támogatása egyelőre kérdéses Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 17-én vagy 24-én indítja kampányát az MSZP–Párbeszéd attól függően, hogy Áder János köztársasági elnök október 6-ra vagy 13-ra írja ki az önkormányzati választást. A pártszövetségben ugyanakkor már javában zajlik az aktivisták és a kampány lebonyolításáért felelős más munkatársak felkészítése, hogy a startpisztoly eldördülése után azonnal, teljes erővel megkezdődhessen a munka – értesült a Magyar Nemzet a szocialisták elnökségétől.

Forrásaink szerint a legfőbb cél az, hogy az MSZP érdemben jobban szerepeljen az európai parlamenti (EP) választáshoz képest, amelyen a párt eddigi történetének legnagyobb kudarcát szenvedte el: a szavazatok mindössze 6,68 százalékának megszerzésével a szocialisták a korábbi kettő helyett csak egy képviselőt küldhettek az EP-be, de elveszítette brüsszeli mandátumát a Párbeszéd képviselője, Jávor Benedek is.

A minimumcél elérésén túl forrásaink úgy fogalmaztak, hogy Budapest, Szeged, Salgótarján, Pécs és Miskolc esetében kifejezetten bizakodva néznek a megméretés elé. Mindez azt jelenti, hogy az MSZP-ben elképzelhetőnek tartják három kormánypárti vezetésű megyei jogú város bevételét is, hiszen a fővárost Tarlós István, Pécset Páva Zsolt, Miskolcot pedig Kriza Ákos irányítja. Arra a felvetésünkre ugyanakkor nem kaptunk egyértelmű választ, hogy Kálmán Olga, a DK, illetve Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum korábbi főpolgármester-jelöltje tevőlegesen is kampányolni fog-e Karácsony Gergely mellett.

Karácsony (jobbra) egységes támogatása egyelőre kérdéses
Fotó: Kurucz Árpád

Mindeközben az EP-választáson meglepően jól szereplő és azóta is a bázisát növelő DK elnöke nyolc pontban foglalta össze pártja sikerének titkát – igaz, azok között jó pár köszönőviszonyban sincs a valósággal. Gyurcsány Ferenc szerint azokat lehet elárulni, akiknek titkai vannak, a DK-nak viszont sem pénzügyi, sem politikai titka nincs. A volt miniszterelnök pártja erényei közé sorolta továbbá, hogy az kiszámítható, nem tesz politikai cikcakkokat, és bár belül verseny folyik, riválisaival, ellenfeleivel szemben egységesen lép fel. Gyurcsány megfogalmazása szerint „nincs egyéni politikai forgatókönyv, nincs egyéni politikai játszma. Csak együtt vagy sehogy. Ezért vigyázunk egymásra. Mindenkire. Aki velünk van, az számíthat ránk jóban, rossz­ban.”

A DK elnöke végül kitért arra is, hogy míg egy gyenge párt bezárkózik, addig egy erős párt kinyitja magát. „Ha bezárkózik a pártod, akkor előbb-utóbb véged van. Ha nyitsz, tovább erősödhetsz és növekedhetsz” – fejtegette Gyurcsány, aki vélhetőleg az MSZP és a Párbeszéd viszonyára utalva megjegyezte, „persze igaz, ha gyenge párt nyitja ki önmagát, az is a megsemmisüléshez vezet”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.