A szólásszabadság nem védi többé a kereszténygyalázást + videó

Az Emberi Méltóság Központ 2016-ban indított pert egy a budapesti lengyel nagykövetség előtt zajlott tüntetés kapcsán. Az Alkotmánybíróság felülbírálta a Kúria döntését, és kimondta, jogsérelem érte a katolikusokat – olvasható a hirado.hu oldalán.

Forrás: hirado.hu2021. 02. 19. 18:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frivaldszky Gáspár, az Emberi Méltóság Központjogi igazgatóhelyettese a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta,

– Emlékezetes, hogy akkor a lengyel életvédő törvényekkel szemben szerveztek feministák tüntetést. Akkor követték el az általunk sérelmezett vallásgyalázást, ugyanis katolikus püspöki ruhába öltözött férfi Krisztus teste felszólítással áldoztatott meg gúnyszertartáson híveket – magyarázta.

Emiatt indítottak többen is keresetet. Hiszen sérelmezték, hogy mint katolikus vallási közösség tagjainak megsértették az emberi méltósághoz fűződő jogukat.

A bíróság első fokon a tüntetőknek adott igazat, majd másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla 600 ezer forint pénzbírságot szabott ki az aktivistákra.

Az ügy ezt követően került a Kúriához, a bíróság pedig a felülvizsgálati eljárást lezáró ítéletében az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

Frivaldszky Gáspár és két további magánszemély azonban keresetet nyújtott be az Alkotmánybíróságra a Kúria döntése ellen arra hivatkozva, hogy a törvényszéki és a kúriai ítéletek ellentétesek az alaptörvény azon rendelkezéseivel, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának, illetve vallási közösségének megsértésére.

Az Alkotmánybíróság (AB) által egyhangúlag meghozott ítélet végül gyűlöletkeltést állapított meg, és hatályon kívül helyezte a Kúria ezzel ellentétes ítéletét. Az AB döntése kimondta, jogsérelem érte a katolikusokat.

Első alkalommal hozott az AB ilyen ítéletet, melynek indoklása nagyon előremutató és komoly visszhangot váltott ki nyugaton is. Hozzátette, Nyugat-Európában már most van hatása az ügynek, hiszen rendkívüli az érdeklődés az ítélettel kapcsolatban, és ez az új hang előreviheti az ezzel kapcsolatos társadalmi vitákat.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.