Egy erősödő nép vagyunk, amely társakat keres a sikeres jövőhöz + videó

Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: a magyarok meg fogják nyerni a 21. századot.

Magyar Nemzet
2020. 06. 12. 7:40
Orbn Viktor
Budapest, 2018. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jog és a valóság elválik majd egymástól, mert a veszélyhelyzetet a parlament megszünteti, de a vírust ez nem befolyásolja – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Arra kell készülnünk, hogy rendkívüli jogrendre nincs szükség; amire szükség van, az a járványügyi készültségnek a fenntartása.

Ez három dolgot jelent. Az első, hogy az operatív törzs működését fenn fogjuk tartani, azon belül pedig egy azonnali bevetési egységet is létrehoztunk. Amíg nincsen vakcina, vagyis nem tudjuk egy oltással elpusztítani, addig itt van. Tehát ezért fenntartjuk az operatív törzset, fenntartjuk a kórházparancsnoki rendszert, hogy a kórházaink a második várható hullámra és annak kezelésére fel legyenek készülve, a tiszti főorvos jogköreit pedig megerősítsük – közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta: jól látszik, hogy az állampolgárok fegyelmezettsége, odaadása, példaértékű szabálykövetése, a gyors kormányzati döntések, az eltökélt orvosok, ápolónők együtt gyakran többet érnek, mint a pénz, ezért az első csatát megnyertük.

Most megint hangsúlyt kap az, hogy tudjuk, mely csoportok veszélyeztetettek és melyek nem. Az idősebbekről nem szabad elfeledkezni még a mostani hangulatban sem, amikor jól láthatóan mindenki szabadságként vagy felszabadulásként éli meg, hogy ismét normális módon lehet élni.

Megmentettük nagyon sok ezer idős embernek az életét, és most nem kellene felelőtlenségből ismét kockára tenni mindezt.

Az időseket védő szabályokat fenn kell tartani, és arra kérek mindenkit, hogy az idősekre, a szüleinkre, nagyszüleinkre különösképpen figyeljünk és legyünk rájuk tekintettel – fogalmazott a kormányfő.

A sikeres védekezés az orvosokon, az ápolónőkön, általában az egészségügyben dolgozóknak az odaadásán múlik, de amin leginkább múlik – és ez mindennek a kulcsa –, hogy az emberek elfogadják a védelmi szabályokat.

Amit az emberek védelmi szabályként elfogadnak, az működik, ha nem fogadják el, az lehet bármennyire okos, átgondolt, hasznos, nem fog működni a valóságban

– közölte Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta, hogy számítanak ősszel egy második hullámra, ezért egyetértési pontokat kell létrehozni.

– Van tapasztalatunk, kipróbáltunk sok mindent, valami működött volna, valamit az emberek inkább helyesnek tartottak, mást kevésbé. Most van jó néhány hónapunk, hogy létrehozzuk azokat a védekezéssel kapcsolatos egyetértési pontokat, amelyek a védekezés következő időszakában a pillérei lesznek majd a munkánknak. Akkor a védekezés hatékonysága még a mostani kiemelkedően sikeres védekezésnél is jobb lehet – jelentette ki.

Orbán Viktor a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban elmondta: minden másnap áttekinti a jelentéseket a munkaerőpiacról, a munkanélküliség kérdéséről, és hogy az intézkedések milyen hatékonysággal működnek.

– Ezekben a jelentésekben mindig szerepel az, hogy mennyi embernek a munkahelyét mentettük meg eddig kormányzati eszközökkel, ami már jóval egymillió fölött van. Van egymillió olyan munkahely, ami kormányzati beavatkozás híján, támogatás és védelem híján nagy valószínűséggel megszűnt volna.

A célunk teljesen világos: nem segélyt akarunk adni, hanem azt akarjuk, hogy mindenki képes legyen a családja életéhez szükséges pénzhez, jövedelemhez hozzájutni

– emelte ki a kormányfő.

Majdnem 800 olyan vállalkozás jelentkezett beruházástámogatásért, amelyek munkahelyeket fognak létrehozni, és ezt a következő év közepéig meg is valósítják – tette hozzá.

A miniszterelnök kiemelte, hogy ilyen szoros összefüggés a kormányzás, valamint a gazdasági helyzet között még nem volt, mint ami a következő másfél évben lesz.

– Egyértelmű összefüggés lesz a következő másfél évben a kormányzati teljesítmény és a gazdaság állapota között, hiszen most egy gazdaságvédelmi időszakban vagyunk. A gazdaságot megvédeni pedig csak a kormány tudja, illetve a kormány vezetésével lehet. Ha jól csináljuk a következő másfél év gazdaságpolitikáját, akkor fantasztikus eredményre fogunk jutni. Ha azonban a kormányzat nem jól csinálja a munkáját, ha nem találja meg a hangot a gazdaság szereplőivel és nem alakít ki egy széles együttműködést, akkor nem fog sikerülni.

Most egyértelműen a gazdasági siker és a kormányzati munka minősége minden korábbinál szorosabban kapcsolódik össze

– közölte Orbán Viktor.

– Összességében azt kell mondanom, hogy a gazdasági hatások orvoslását nem tudjuk elvégezni néhány hónap alatt. A 2021-es év is gazdaságvédelmi év lesz. Bizakodó vagyok, miután egyszer már sikerült. Sikerült 2010-től kezdődően egy nagyon nehéz gazdasági válságot a legtöbb európai uniós országnál jobban – vagy talán mindenki másnál jobban – kezelni. Annak megvannak a tapasztalatai, látjuk, hogy mi vált be és mi nem; megvannak az eszközeink: segély helyett közfoglalkoztatás, állami munkahelyteremtés, képzések, adócsökkentés, beruházások támogatása –mondta a kormányfő.

A miniszterelnök kiemelte, hogy a hitelmoratórium fantasztikus eredményt hozott. Több mint 2000 milliárd forint maradt az embereknél, a vállalatok és a lakosság nagy része igénybe vette. Minél kevesebb pénze van valakinek, annál inkább igénybe vette a hitelmoratóriumot, tehát ez kifejezetten a kevesebb pénzzel rendelkező emberek számára jelentett óriási segítséget, és mégiscsak belőlük áll az ország többsége – tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta, annak is örül, hogy van egy egyharmadnyi része az országnak, amelyik nem vette igénybe. Tehát ez egy olyan érem, amelynek mind a két oldalát nézve mosolyog az ember, Európában is példátlan eszköz – emelte ki a kormányfő.

Ez komoly terheket ró a bankokra, tehát ott óriási az ellenállás. A bankok sem a kamatcsökkentésnek, sem a kamatmoratóriumnak, sem a hitelmoratóriumak nem hívei. De lehet velük tárgyalni, és most is találtunk egy olyan megoldást, hogy úgy függesztettük fel a hiteltörlesztéseket, hogy utána ez nem eredményez kamatos kamatot a hitel felvevőinek – mondta.

Orbán Viktor kiemelte,

ha van egy erős kormány, ha van nemzeti támogatás, erős választói támogatás, a kormányban van nemzeti öntudat, akkor a világ finánctőkéseivel szemben is fel lehet lépni és értelmes megállapodásokra lehet jutni velük.

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy 2021 védekezési év lesz, amelyben mindenkinek részt kell vennie.

– Az önkormányzatok nem egy önálló, az ország többi részétől elválasztható egységei az életünknek, hanem a nagy magyar élet részei, ezért mindenkinek, a gazdasági élet szereplőinek, az egészségügyben dolgozóknak, a kormánynak, a pártoknak, az önkormányzatoknak, mindenkinek valamilyen formában hozzá kell járulnia a védekezéshez, egyébként nem lesz sikeres. Mert a védekezés kulcsa nem a pénz – bár az is kell hozzá –, hanem az összefogás. Az önkormányzatok költségvetése ráadásul a 2021-es évben nőni fog, jelentős mértékben. Ha pedig a kormány jól csinálja a gazdaság újraindítását, akkor adóbevételekből is több lesz, nemcsak országos szinten, hanem önkormányzati szinten is. Tehát semmi ok nincs arra a hangvételre, amit most mindannyian tapasztalunk.

Én ezt inkább a költségvetés megalkotásakor szokásos lobbitevékenységnek tudom be

– emelte ki.

– A visegrádi négyekkel sikerült teljes egyetértésre jutnunk. Voltak olyan hangok Nyugat-Európában, amelyek abban reménykedtek, hogy a most asztalra tett brüsszeli bürokraták által kidolgozott javaslat majd szétfeszíti a V4-ek együttműködését. Ez nem következett be, sőt a szlovák miniszterelnök ma érkezik Magyarországra, a szlovák–magyar együttműködés megerősítésének céljából – mondta Orbán Viktor a csütörtöki V4 kormányfői csúcstalálkozóval kapcsolatban.

– Szerencsénk van a szlovák miniszterelnökökkel az elmúlt tíz évben, mert barátai és jó támogatói a Szlovákiában élő magyaroknak is. Csütörtökön meggyőződtem arról, hogy a jelenlegi miniszterelnök is ilyen: pozitívan áll a kisebbségi kérdéshez, mert a kisebbségekhez való viszony nem pénzügyi és nem is politikai kérdés. Persze elvárja, hogy a Magyarországon élő szlovákokkal mi is jól bánjunk, de ez nekünk nem jelent problémát, mert úgy gondoljuk, hogy ők gazdagítanak bennünket, hozzánk adnak és nem elvesznek belőlünk – jelentette ki.

Orbán Viktor elmondta: a válság persze Magyarországot is oldalba vágta, nem úgy van, hogy Európa egyik felét rosszul érintette, a másikat meg nem, mert a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar gazdaság is szenved. Csak ezek a gazdaságok adósság szempontjából jobb állapotban vannak, mint a többiek. Franciaország államadóssága a nemzeti össztermékének 100 százaléka fölé csúszott. Az olaszok már a válság előtt 135 százalékon voltak. A görögök az éves megtermelt jövedelmük több mint 165 százalékával tartoztak a világ különböző bankjainak.

– Ha most még ez a visszaesés rászakad ezekre az országokra, nem biztos, hogy kibírják. Most azzal állunk szemben, hogy a közép-európai országok valószínűleg kibírják, ők meg nem biztos, ezért valamit tenni kell. Ezért azt találták ki, hogy közösen vegyünk fel hitelt. Igyekszünk ennek a kockázatát csökkenteni, a magyarok számára ezt kezelhetővé, kibírhatóvá tenni, de be kell látnom, most mégis kivételesen alkalmaznunk kell ezt az eszközt. De az nem lehet, hogy igazságtalan módon használjuk fel ezt a pénzt, és olyan szempontokat választunk ki, amelyek csak bizonyos országok számára eredményeznek kedvező pénzelosztás, másoknak nem.

Tisztességes elosztást kell létrehozni.

Erre van lehetőség, ennek a tervnek a belső tartalmát néhány ponton meg kell változtatni. Erre a V4-ek tettek javaslatokat – közölte.

A kormányfő Trianonnal kapcsolatban kijelentette: az, ami száz éve történt, példátlan igazságtalanság, de semmilyen bocsánatkérés nem fogja orvosolni. – Tehát én nem arra törekszem, hogy a múltra vonatkozóan tegyünk egymásnak sebnyalogatós, fájdalmat enyhítő kijelentéseket, mert ez nem vezet bennünket semmire. Nem a múltat kell megváltoztatni, mert azt nem tudjuk, ezért a múltra vonatkozó megjegyzések csak szép gesztusok – mondta.

– A magyarok nevében is mondom, hogy a 20. századot elvesztettük, de a 21. századot a magyarok meg fogják nyerni.

Egy emelkedő, erősödő és győztes ország vagyunk, és azok is leszünk a következő időszakban. Ahogy az idő múlik, ez egyre nyilvánvalóbb lesz. Nagyobb önbizalommal, nagyobb önbecsüléssel, remélem, magunkat megbecsülve, egyébként jól viselkedve a többi térségbeli országgal, együttműködés kialakítva egy emelkedő Magyarországot, egy emelkedő Közép-Európában képzelünk el. Ezért nekem azok a megjegyzések értékesek a szlovák miniszterelnöktől, amelyeket a jövőre nézve tett – emelte ki.

– Egy erősödő nép vagyunk, amely társakat keres a sikeres jövőhöz

– mondta végezetül Orbán Viktor miniszterelnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.