Áder János: Határozzuk el, hogy 2021-ben hálásak leszünk!

A hagyományos újévi fogadkozások helyett most tegyünk egyetlen komoly elhatározást: azt, hogy 2021-ben hálásak leszünk az életekért, amiket megmenthettünk, és az egymást segítő, megható pillanatokért – mondta Áder János újévi köszöntő beszédében. Az államfő hangsúlyozta: most legyen kevesebb a kérdés és több az elfogadás, kevesebb a kétely és több a bizalom.

Magyar Nemzet
Forrás: M1, MTI2021. 01. 01. 0:22
null
Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Éjfél elmúlt. Itt a pillanat, amit minden évben ünnepelni szoktunk. Egy új év kezdete. De ez az évforduló nem olyan, mint a többi – kezdte a köztársasági elnök a közszolgálati televízióban elhangzott újévi köszöntőjét.

Áder János ünnepi beszédében rámutatott: hagyományainkhoz képest más volt a húsvétunk, az adventünk, a karácsonyunk, és most más a szilveszterünk. Emlékeztetett, hogy tavaly ilyenkor még önfeledten kívánhattunk boldog új évet egymásnak, majd alig telt el néhány hét, és az újévi bizakodást félelem és bizonytalanság váltotta fel.

– Mindannyian vágyunk vissza vírus nélküli életünkbe, amelynek adományait, lehetőségeit, szabadságát korábban oly természetesnek vettük.

Hiányzik a társaság, a vendégeskedés, az utazás, a közösségi együttlét, a felszabadult ünnep. Szeretnénk látni a másik arcán a mosolyt, a boldogságot. Ismét szeretnénk aggodalom nélkül megrázni a barátsággal felénk nyújtott kezet. Szeretnénk feloldani a korlátokat. Szeretnénk már visszakapni azt az életet, amelyben kevesebb a fájdalmas lemondás – fogalmazott a köztársasági elnök.

Az államfő arra is felhívta a figyelmet, hogy a kórházainkban ezekben a pillanatokban is heroikus küzdelem zajlik: orvosok, ápolók, asszisztensek, mentők hoznak életmentő döntéseket most is, az új év első óráiban. – Meghálálhatjuk ezt valaha nekik? Meghálálható-e a végeláthatatlan műszak? – tette fel a kérdést.

A hagyományos újévi fogadalmak helyett

Áder János most azt kérte a magyaroktól, hogy csak egyetlen komoly elhatározást tegyenek: azt, hogy 2021-ben hálásak lesznek a megmentett életekért, és az egymást segítő, megható pillanatokért.

– Legyünk hálásak továbbá az egészségügyben, a szociális intézményekben dolgozók hősies munkájáért, mert ők egyetlen percet sem hagytak ki. Legyünk hálásak a tudósoknak. Mert kutatásaik segítenek egyre jobban kiismerni a nemrég még ismeretlen ellenséget. Legyünk hálásak a tanároknak, a nevelőknek, mert újra és újra alkalmazkodtak, és a megváltozott körülmények között is szívvel-lélekkel folytatták munkájukat, a földeken és a gyárakban dolgozóknak, az eladóknak, a szállítóknak, valamint a rend őrzőinek is, mert miattuk működött és működik az ország – sorolta a köztársasági elnök, hozzátéve, hogy ezúttal legyen kevesebb a kérdés és több az elfogadás, kevesebb a kétely és több a bizalom!

Az államfő beszéde végén Pál apostolt idézve kiemelte:

becsüljétek meg azokat, akik fáradoznak közöttetek, éljetek egymással békességben, karoljátok fel az erőtleneket, legyetek türelmesek mindenkihez, törekedjetek mindenkor a jóra egymás iránt, és mindenért adjatok hálát.

Ehhez kívánok mindannyiuknak erőt, még türelmet, testi-lelki gyógyulást és egészséget az új esztendőre! – zárta beszédét Áder János.

A köztársasági elnök újévi köszöntőjét ezúttal is Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista fordította jelnyelvre a siket és nagyothalló nézőknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.