Áder János: Nem az öncélú politikai játékok ideje a mostani

– Ha mindenki teszi a magáét, a következő ünnepen, pünkösdkor már az új kezdetre készülhetünk – hangsúlyozta az államfő.

Forrás: MTI2021. 04. 02. 14:12
ÁDER János
Budapest, 2019. december 18. Áder János köztársasági elnök beszédet mond az egyházi vezetõknek adott adventi díszebéden a Sándor-palotában 2019. december 18-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Erkölcstelen, embertelen, elfogadhatatlan politikai hasznot remélni a járványhelyzetben. Nem az öncélú politikai játékok, a politikai haszonlesés és az alpári beszólásokban való versengés ideje a mostani – hangsúlyozta a köztársasági elnök a nagypénteki ünnepi beszédében.

Áder János arra kérte a politikai közszereplőket, hogy

aki nem tud segíteni, legalább ne ártson, a lakosságtól pedig azt kérte, hogy minél többen oltassák be magukat, győzzék meg a családtagokat, ismerősöket, hogy ne az internetes csodadoktorokra és a politikai sarlatánokra hallgassanak, hanem az egészségügyi szakemberekre.

– Továbbá a már beoltottak mondják el másoknak, hogy az oltásnak többnyire nincs mellékhatása, vagy az nem olyan súlyos, mint a vírusfertőzés, a bizonytalankodók pedig vállalják az oltást – fűzte hozzá.

A járványügyi szakemberekhez fordulva az államfő kiemelte: tegyék túl magukat a nemtelen támadásokon, és csak a járvány mielőbbi legyőzésére koncentráljanak, az egészségügyi dolgozók pedig mozgósítsák utolsó erőtartalékaikat, még ha ezt kimondani sokkal könnyebb is, mint megtenni.

Áder János reményét fejezte ki, hogy ha mindenki teszi a magáét, a következő ünnepen, pünkösdkor már az új kezdetre készülhetünk.

Az államfő felidézte, hogy Magyarország több mint egy esztendeje hadban áll, korlátok közé szorított szabadsággal, növekvő aggodalommal, lemondással, fájdalmas veszteségekkel kell élnie. – Egy éve még türelmet kért mindenkitől, a háborús készültség azonban azóta napi tapasztalatunkká vált – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet a védekezés hőseire is, akik emberfeletti teljesítményt nyújtanak, elszántak, de fáradtak is, mégis töretlenül hisznek abban, hogy a háborút meg fogjuk nyerni.

Emellett szólt azokról a drámai pillanatokról is, amikor egy-egy életért kell küzdeni, vagy időnként tudomásul kell venni a csata elvesztését, valamint arról is említést tett, hogy a védekezésben dolgozóknak kevesebb idejük marad a családjukra, gyerekeikre.

A köztársasági elnök az önjelölt virológusokra, az oltóanyaggal szemben kételyt ébresztőkre is felhívta a figyelmet, és égbekiáltó ostobaságnak nevezte azt az állításukat, miszerint jobb elkapni a vírust, mint elfogadni egyes oltásokat. Akik nem tudják eldönteni, kinek higgyenek, azoknak azt tanácsolta: azt a kérdést tegyék fel maguknak, hogy szeretnék-e elkerülni a betegséget és annak súlyos következményeit, megóvni a családjukat és mielőbb szabadulni a korlátozások alól? – Mindezek eléréséhez az oltás az eszköz, ahogy más járványok elkerülésében is ez segít – szögezte le.

– Más megbetegedések elleni vakcinák esetében sem merült fel a kérdés korábban, hogy vajon hol gyártották azokat

– hangsúlyozta.

Az államfő végül rámutatott: ha csak egyetlen hónappal előbb érjük el az úgynevezett nyájimmunitást, a legalább hetvenszázalékos átoltottságot, akkor legalább öt-hatezer honfitársunk életét óvhatjuk meg – zárta szavait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.