Akciótervet dolgoz ki az európai rákellenes misszió

Az onkológiai kutatás-prevenció-ellátás spektrum európai kulcsszereplői összefognak és ajánlásokat dolgoznak ki, hogy 2030-ra a diagnosztizált betegek 75 százalékánál tízéves, daganatspecifikus túlélést lehessen elérni a fejlett egészségügyi rendszerrel rendelkező uniós tagállamokban. Magyarországról Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, illetve Nagy Péter, az Országos Onkológiai Intézet tudományos igazgatója vesz részt a munkában – olvasható az Országos Onkológiai Intézet és az Európai Onkológiai Akadémia közös közleményében.

Forrás: Országos Onkológiai Intézet2020. 08. 04. 16:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A daganatos megbetegedések esetszáma a 2018-ban mért hárommillióról előreláthatólag négymillióra emelkedik 2040-re a EU 27 tagállamában. Még meredekebb emelkedés várható ebben az időszakban azoknak a diagnosztizált és kezelt betegeknek a számát tekintve, akik rendszeres szűrővizsgálatokra és speciális kezelésre például rehabilitációra, valamint pszichológiai és szocio-gazdasági támogatásra szorulnak. A daganatos betegségek egyre inkább vezetnek a krónikus megbetegedések között, ezáltal az európai egészségügyi ellátó rendszerekre nagyobb nyomás nehezedik, és hamarosan szakember- és forráshiánnyal kell szembenézniük.

Az elmúlt két évtizedben a rák elleni küzdelem neves szaktekintélyei új kezdeményezésekbe fogtak, hogy minden daganatos beteg megkapja a számára szükséges kezelést, ellátást és támogatást. Ennek eredményeként az Európai Bizottság elindította az úgynevezett onkológiai missziót, amely széles körű, multidiszciplináris megközelítést alkalmaz az onkológiai kutatásban, hogy jobban felvehessék a harcot a kihívásokkal. Ennek elősegítése érdekében az Európai Onkológiai Akadémia számos rákkutatóval, szakpolitikussal, klinikussal és civil szervezettel folytatott konzultációt, hogy konszenzuson alapuló ajánlásokat fogalmazzon meg az onkológiai misszió vezetőségének. Az az egybehangzó álláspont született, hogy a komprehenzív, transzlációs onkológiai kutatási megközelítés segítségével lehetne elérni a tízéves daganatspecifikus túlélést a daganatos megbetegedéssel diagnosztizált betegek 75 százaléka számára.

A megközelítés a személyre szabott, precíziós orvostudományt helyezi a középpontba, valamint a teljes onkológiai kutatási, ellátási és prevenciós spektrumot lefedi.

A szakértők hangsúlyozzák három fenntartható, határokon átnyúló infrastruktúra kiépítésének szükségességét, amelyek lehetővé teszik a szoros együttműködést azon európai tudósok körében, akik a transzlációs kutatás, a klinikai- és megelőzési vizsgálatok, valamint az eredményességi kutatások területén tevékenykednek. A kiterjedt európai hálózatok a kutatóknak hozzáférést biztosíthatnak a betegek, a biológiai anyagok és technológiai források kritikus tömegéhez, összekapcsolva a kutatást és az egészségügyi ellátást.

Ezen felül konkrét ajánlásokat fogalmaznak meg tizenhárom prioritásként kezelendő kutatási területre vonatkozóan, és javaslatokat tesznek arra is, hogy milyen módon lehetségesek az alábbiak: a betegek felelős helyzetbe hozásának erősítése, a szakemberek képzésének javítása, valamint az onkológiai kutatások terén a jelenleg fennálló egyenlőtlenségek csökkentése az Európai Unión belül.

Magyarországról Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, illetve Nagy Péter, az Országos Onkológiai Intézet tudományos igazgatója vett részt az ajánlások megfogalmazásában.

Fontos cél a már említett egyenlőtlenségek csökkentése a kutatás terén a tagországok között, amelynek elérésében fontos szerepet kap a Kásler Miklós vezetésével 2018-ban létrehozott Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia (CEEAO), amely 21 ország összefogásával jött létre, hogy a kutatást, a megelőzést, és az oktatást harmonizálja a régióban.

Az Európai Onkológiai Intézetek Szövetsége (OECI) akkreditációs programja – amely onkológiai centrumok minőségbiztosítási tanúsítását végzi – szintén kulcsfontosságú az onkológiai misszió céljainak elérésben. A régióban egyedül az Országos Onkológiai Intézetnek van meg a legmagasabb szintű komprehenzív onkológiai központ tanúsítványa, amelyet 2018-ban harmadik alkalommal kapott meg. Az OECI akkreditáció különböző szintű intézményei, illetve az akkreditációban részt venni kívánó centrumok között úgynevezett testvérintézményi együttműködések kialakítására lenne lehetőség a kutatás és az oktatás terén. A kezdeményezésben szintén fontos szerepet töltene be a kelet-közép-európai centrumokat tömörítő CEEAO.

Az onkológiai misszió céljainak megvalósításához szükség van a politikai döntéshozók elkötelezettségére, valamint az uniós és a nemzeti prioritások harmonizálására a határokon átnyúló infrastruktúrák és kutatási hálózatok fenntarthatóságának biztosítása érdekében.

Csak a politikai döntéshozók elkötelezettsége mentén lesz megvalósítható a tudomány, a társadalom és a szakpolitika közötti összhang létrehozása, valamint a daganatos megbetegedések megelőzése, kezelése és ellátásának hatékony fenntartása egész Európában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.