Állnak az újpesti fejlesztések

Megtorpantak az útfelújítások Újpesten. Az előző ciklusban három fontos útvonal munkálatairól is egyeztetett a kerület a fővárossal, de most várni kénytelenek a IV. kerület lakói.

Kerékgyártó György
2020. 10. 19. 11:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokat változott az elmúlt években Újpest arculata. A városközpontban például új, a modern igényeket kielégítő vásárcsarnok épült a régi piac helyén, ebben kulturális intézmények (még színház is) várják az érdeklődőket, a vásártérrel együtt pedig megszépült a Szent István tér. A helyiek és a kerületen keresztül közlekedők számára pedig egyaránt fontos, hogy végre használható burkolatot kaptak olyan fontos utak, mint az Árpád út.

A további fejlesztésekre azonban várni kell, a főváros tologatni kezdte a tervezett projekteket. Aki jár a kerületben, tudja, hogy siralmas állapotban van az István út, a Rózsa utca és a Pozsonyi utca is. Ez utóbbiban áprilisban végzett a Budapest Közút Zrt. munkálatokat, a legrosszabb állapotban lévő szakaszokat aszfaltozták újra, ez azonban csak egy része a tervezett projektnek.

Az elmúlt években épületek, terek, utak újultak meg Újpesten – ilyesmire most egy darabig várniuk kell a kerületieknek
Fotó: archív/Magyar Nemzet

A BKK sajtóosztálya úgy tájékoztatta lapunkat, hogy „a Rózsa utca felújításának kivitelezésére a BKK Zrt. a közbeszerzési eljárást megindította, 2020. szeptember 25-én az ajánlati felhívás megjelent. A közbeszerzési eljárás lezárását követően 2021 tavaszáig megvalósulhat az útszakasz felújítása” . Még hozzáteszik: „a téli hónapokban nem lehetséges burkolatbontással járó munkálatokat végezni”. Ezt megerősítette a városvezetés sajtóosztálya is.

De mi a helyzet a Pozsonyi utcával és az István úttal? A főváros szerint „az idei útfelújítási programba kizárólag olyan útfelújítások kerültek bele, amelyek meg voltak tervezve, hiszen a tervezés és engedélyeztetés hosszabb átfutású. Az István út és a Pozsonyi út nem rendelkezik tervekkel, ezért a 2022-es kivitelezési tervbe tudott reálisan kerülni”. A BKK arról informálta a Magyar Nemzetet, hogy „Pozsonyi utca–István út felújításához szükséges tervek elkészítése jelenleg még folyamatban van, de annak kivitelezése is szerepel a Fővárosi Önkormányzat aktuális útfelújítási programjában, így a tervek elkészültét követően annak kivitelezése is megvalósulhat”.

Másként látja a helyzetet a közgazdász és közlekedésmérnök végzettségű Wintermantel Zsolt, a BKK igazgatóságának tagja, Újpest előző polgármestere.

– Az István út és a Pozsonyi utca kivitelezési tervezése a tavaly októberi váltáskor zajlott – mondta lapunknak. – Ezt mondvacsinált indokokkal Karácsonyék állították le. Ezért álságos a tervek hiányára hivatkozni. Nem beszélve arról, hogy fél év alatt be lehet fejezni a tervezést, teljességgel érthetetlen, miért csak 2022-re ígérik a munkálatok befejezését. Egészen egyszerűen büntetik ezzel az újpestieket, ahogyan azzal is, hogy a Rózsa utcai kivitelezést csak jövőre kezdik el, holott ehhez a tervek már tavasszal rendelkezésre álltak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.