Amerikai lap dicséri a családpolitikánkat

A cikk azzal magyarázza a hazánkban zajló változásokat, hogy Magyarország – ezeréves keresztény államként – negyvenévnyi kommunista diktatúra után szeretne visszatérni eredeti gyökereihez.

Magyar Nemzet
2019. 04. 05. 6:21
null
A kétgyermekesek adókedvezménye havi negyvenezer forintra nő Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugati sajtóban megszokott, hazánkat támadó írások közül üdítő kivételt jelent a legpatinásabb amerikai katolikus lap, a National Catholic Re­gister minap megjelent cikke, amelyben a magyar kormány hagyományos családmodellt középpontba helyező politikáját és intézkedéseit dicsérik.

Elemzése elején a szerző, Victor Gaeten felteszi a kérdést, hogy vajon van-e még egy ország, amely alkotmányában rögzítette volna a magzati élet védelmét, ahol az édesanyák három évig otthon maradhatnak kisgyermekükkel, vagy ahol a négy és több gyermekes anyukák életük végéig mentesülnek az szja-fizetés kötelezettsége alól. A szerző kiemeli, hogy hazánk az egyetlen ország a világon, amely ezekkel a bőkezű intézkedésekkel igyekszik gyermekvállalásra biztatni állampolgárait.

Magyarországon az elmúlt nyolc évben 33,5 százalékkal csökkent az abortuszok száma, a házasságkötéseké 43 százalékkal emelkedett, míg a válásoké 22,5 százalékkal csökkent – sorolja a magyar eredményeket az amerikai katolikus lap, amely bemutatja a magyarországi családtámogatási intézkedéseket a tízmillió forintos babaváró támogatástól a családi otthonteremtési kedvezményen keresztül a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáig.

A cikk azzal magyarázza a hazánkban zajló változásokat, hogy Magyarország – ezeréves keresztény államként – negyvenévnyi kommunista diktatúra után szeretne visszatérni eredeti gyökereihez. „A kommunizmus alatt a rezsim megpróbálta elpusztítani a családi értékeket, amelyeket újjá kell építenünk”– idézi a lap Novák Katalint.

Elemzésében Victor Gaeten arra is kitér, hogy a magyar kormánynak sokszor nemzetközi nyomás alatt, az EU-s bürokráciával szembe menve kell megvalósítania családokat támogató politikáját. A szerző hozzáteszi, hogy mindennek ellenére egyre több ország igyekszik legalább részben követni a magyar családpolitikai modellt.

Igaza volt tehát Novák Katalinnak, amikor kedden egy tévéinterjúban azt mondta: a magyar családpolitikai rendszer viszonyítási ponttá, hivatkozási alappá vált. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés hétfőn szavazta meg a családvédelmi akció négy pontját, amelyek július elsején lépnek hatályba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.