Anyák és gyermekeik lelki egészségéről tanácskoznak

Hazánk demográfiai helyzetének erősítését és az egyes családok lelki egészségét is szolgálja, ha már a várandósság előtt és alatt megfelelő felkészítést kapnak a szülők. A témában idén először nemzetközi konferenciát rendeznek Magyarországon; a több mint 240 előadást az érintett területek neves szakemberei tartják.

Szilágyi Anna
2019. 05. 07. 6:18
null
Már születése előtt is vigyázni és figyelni kell rá Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A születés előtti, csecsemő- és kora gyerekkori lelki egészség már a várandósság előtti időszakban való felkészüléssel elkezdődik, de csak úgy tud megvalósulni, ha mind az anyák, mind a teljes család számára elérhető a megfelelő támogatás és információ – ebben a témában rendezik meg az Első európai regionális konferenciát holnaptól egészen szombatig Budapesten.

Kurimay Tamás, a Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum osztályvezető főorvosa, a konferencia elnöke lapunknak elmondta: a születés előtti és a kora gyermekkori lelki egészség terén végzett kutatások és prevenciós programok számos európai országban és a transzatlanti államokban több évtizedes múltra nyúlnak vissza, de az utóbbi évtizedben a mi régiónkban is rohamos fejlődésnek indultak.

Már születése előtt is vigyázni és figyelni kell rá
Fotó: Teknős Miklós

– A várandósság és a szülés utáni időszak alatt gyakrabban fordulhatnak elő átmeneti mentális zavarok, például a szülés körüli depresszió százból 15 édesanyánál jelentkezik – hangsúlyozta Kurimay Tamás, aki hozzátette: mindezek pszichoterápiával jól kezelhetők, de fontos, hogy stigmatizálás helyett szabadon lehessen róluk beszélni.

A konferencia során több mint 240 előadás lesz, amelyben minden releváns szektor – egészségügy, család- és ifjúságügy, oktatásügy, szociális terület – legkiemelkedőbb szakemberei tartanak előadást.

A konferencia elnöke szerint társadalmi feladat, hogy a szülők hiteles tájékoztatást kapjanak – akár felkészítő programokon keresztül –, mert a várandóssággal kapcsolatban is számos fals és szélsőséges információ kering az interneten.

– Nem lehet eleget beszélni a terhesség alatti táplálkozás, mozgás, stresszkezelés jelentőségéről, ahogy a szülésre való felkészítés sem maradhat el – sorolta a szakember. Kurimay Tamás szavai szerint mindezzel a koraszülések száma is csökkenthető lenne, ahogy annak a rizikója is, hogy a várandósság alatt magas vérnyomás vagy cukorbetegség alakuljon ki az édesanyáknál.

A konferencia – amelynek fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, védnöke pedig Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere – teret biztosít arra, hogy gyermekgyógyászok, neonatológusok, pszichológusok, pszichiáterek, védőnők, szociá­lis munkások együttműködése aktívabbá váljon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.