Át kell alakítani az e hétre tervezett oltási programot

A rendőrség közigazgatási eljárást kezdeményezett vasárnap a Hősök terére összehívott gyűlés szervezőivel szemben. Hat embert pedig a maszkhasználat elmulasztása miatt szankcionáltak.

Veres László István
2021. 02. 01. 13:23
MÜLLER Cecília; GÁL Kristóf
Budapest, 2020. június 17. Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Mellette Gál Kristóf rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezőek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertőzöttek számának. A 964 aktív fertőzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idős, krónikus betegségben szenvedő ember halt meg. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző 24 órában 1124 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 368 710-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – tudatta az országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Közölte azt is, hogy elhunyt 54 krónikus beteg, az elhunytak közül a legfiatalabb 46, a legidősebb pedig 96 éves volt. Müller Cecília hozzátette: jelenleg 3682 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 273-an vannak lélegeztetőgépen, 264 260-an már kigyógyultak a betegségből, az aktív fertőzöttek száma pedig 91 872 főre csökkent. – Az adatok csökkenő tendenciát mutatnak – jelentette ki a szakember, aki beszámolt róla, hogy eddig közel 238 ezer fő kapott oltást, közülük több mint 61 ezren már a vakcina második dózisát is felvették. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult,

az oltócsoportok az elmúlt napokban az idősotthonokra és egyéb bentlakásos szociális intézményekre összpontosítottak. Tegnap estig ebből a csoportból már több mint 72 ezren vették fel a védőoltást, és azok az intézmények is sorra kerülnek, ahová most valamilyen okból nem értek el.

Beszámolója szerint annak érdekében, hogy az idősotthonokban mindenki, aki kérte, megkaphassa a védőoltást, úgy döntöttek, hogy a második oltásra félretett oltóanyagok egy részét is felhasználják. Ezt a mennyiséget azonban a beérkező vakcinaszállítmányokból rögtön pótolni fogják, így ez nem veszélyezteti a második oltás megvalósulását. Müller Cecília emlékeztetett, hogy

február első hetében a védőoltásra regisztrált 89 év felettiek következnek, őket a háziorvosuk fogja keresni. Hozzátette: arról, hogy a legidősebbek közül ki és hol oltható, minden esetben a háziorvosának kell döntenie.

– A doktorok egy tíz fő oltására elegendő Moderna-vakcinát kapnak, további hat idős embert pedig az oltópontra szállíttathatnak – mondta. A tiszti főorvos arról is szólt, hogy az e heti oltási programot át kell tervezni, mert a vasárnapra ígért 18 ezer adag vakcina helyett kevesebb mint 11 ezer érkezett a Modernától. – Az oltási munkacsoport mai ülésén dönt az e heti oltási terv módosításáról – közölte. Hozzáfűzte:

a héten várnak még 85 410 adag Pfizer-vakcinát, és remélhetőleg a Moderna is szállít majd, de ez még bizonytalan. – A központi vakcinabeszerzés bizonytalansága miatt hazánk minden egyéb forrást vizsgál azért, hogy minél több magyar ember kaphassa meg minél előbb a védőoltást.

Éppen ezért vásároltunk egymillió személy részére elegendő orosz és két és fél millió főnek szükséges kínai oltóanyagot. Mindegyik vakcina, amelyet a világban felhasználnak, 80-90 százalékos hatékonysággal ad védelmet a súlyos lefolyású megbetegedéssel szemben – húzta alá a szakember. Müller Cecília úgy véli, hogy a vírussal kapcsolatos ismeretek napról napra gyarapodnak, bár ez is, csakúgy, mint az influenzavírus, egy nagyon változékony kórokozó.

– Ezért az NNK laboratóriumában felállítottunk egy vírusfigyelő rendszert – közölte, hozzáfűzve: Magyarországon a brazil és a dél-afrikai vírusvariáns még nincs jelen.

Vasárnap a Hősök terére magánszemélyek által a korlátozások enyhítéséért szervezett gyűlésen a rendőrök a megjelenteket igazoltatták és figyelmeztetésben részesítették – közölte Gál Kristóf. Az ORFK szóvivője ismertetése szerint a gyűlés szervezőivel szemben közigazgatási eljárást kezdeményeztek, a maszkhasználat elmulasztása miatt két résztvevőre helyszíni bírságot szabtak ki, másik négyet pedig feljelentettek. Az alezredes arra kérte a lakosságot, hogy továbbra is tartsák be a védelmi intézkedéseket. Kitért arra is, hogy

a vakcinákkal kapcsolatban az interneten megjelenő valótlanságok, álhírek közlését a rendőrség adott esetben letilthatja. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ilyen tartalmak továbbítása akár jogsértésnek is minősülhet, ami rendőrségi eljárást vonhat maga után.

Gál Kristóf beszámolt róla, hogy a rendőrök a hétvégén 607 emberrel szemben léptek fel a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt, így összesen 22 550-re emelkedett a szabálytalan maszkviselés miatt ez idáig elrendelt intézkedések száma. Az alezredes elmondta, hogy a kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szórakozóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt eddig 834 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 236 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 598 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve a benntartózkodás tilalmára vonatkozó szabályokat nem tartották be. Tájékoztatása szerint

a kijárási tilalommal, illetve a gyülekezések, csoportosulások tilalmával kapcsolatos szabályok megsértése miatt pénteken, szombaton és vasárnap 1532, a rendelkezés novemberi bevezetése óta pedig összesen 32 052 emberrel szemben intézkedtek.

A szóvivő közlése szerint jelenleg 13 810 személy van hatósági házi karanténban, közülük 1698-an használják a karanténszabályok betartásának ellenőrzésére kifejlesztett mobiltelefonos applikációt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.