Az érettségiket a járványügyi szabályok betartásával rendezik meg

Az operatív törzs közölte: a Moderna vakcinájából eddig 106 ezren kapták meg a védőoltást.

Hertelendy Gábor
2021. 01. 15. 12:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt 166 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, így szeptember 21. óta 19 695 személy ellen intézkedett a hatóság – közölte Kiss Róbert alezredes az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, 143 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mert a tízezer főnél nagyobb településeken nem viseltek maszkot, ezen belül 38-an részesültek figyelmeztetésben, 41-an kaptak helyszíni bírságot és 64 személy ellen tettek feljelentést.

A tömegközlekedési eszközökön, illetve azok megállóiban 5, a kereskedelmi üzletekben, bevásárlóközpontokban 18 személy ellen intézkedtek. A vendéglátóüzletekben, szállás- és szórakozóhelyeken a kormányrendelet megszegése miatt 702 rendőri intézkedés történt, a tulajdonos felelőssége miatt 196 esetben, 506 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására és a benntartózkodás tilalmára vonatkozóan.

A tegnapi napon 455 rendőri intézkedés történt a kijárási tilalom és a gyülekezési tilalmak megszegése miatt, ebből egy személy szegte meg a kutyasétáltatásról szóló korlátozásokat, így november közepe óta összesen 25 346 rendőri intézkedés történt.

54 rendőri intézkedést jegyeztek fel a beutazási korlátozások megszegése miatt, tehát szeptember óta 9714 esetben kellett intézkedni. 12 345 helyszíni ellenőrzésből 2819 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így összesen 25 678 esetben alkalmazták ezt az intézkedést – tette hozzá az alezredes.

Galgóczy Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője elmondta, a járvány elleni védekezés új szakaszába érkezett az oltóanyagok beszerzésével. Jelenleg két oltóanyag rendelkezik az Európai Gyógyszerhatóság engedélyével, a Pfizer december 26. óta szállít oltóanyagot hazánkba. Emellett január 12-én a Moderna vakcinájából 130 ezer ember oltására alkalmas oltóanyag érkezett, és eddig 106 ezer fő kapta meg a védőoltást. A hétvégén újabb mobil oltócsapatok mennek az idősotthonokba, szociális intézményekbe. A főosztályvezető arra kérte a védőoltásban eddig nem részesülő egészségügyi dolgozókat, hogy mielőbb regisztráljanak az oltópontokon.

Az elmúlt 24 órában 1513 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést, ezzel 349 149 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 111, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 177 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 225 021 fő, az aktív fertőzöttek száma 112 951 főre csökkent. 4600 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 337-en vannak lélegeztetőgépen.

A Magyar Nemzet kérdésére Galgóczy Ágnes elmondta, hogy december végén az orosz Szputnyik V vakcinából 3000 fő oltásához elég oltóanyag érkezett Magyarországra, amelyet folyamatosan ellenőriznek a hatóságok. – Ez egy tudományos együttműködés, amely lehetőséget biztosít arra, hogy további oltóanyag-beszerzésre kerüljön sor – ismertette Galgóczy Ágnes. Újságírói kérdésre elmondta, hogy az elmúlt hétvégén a 100 főnél nagyobb idősotthonokban történt meg a mobil oltócsapatokkal a védőoltás beadatása. A központi írásbeli érettségi megszervezéséről azt közölte, a járványügyi szabályok betartásával tartják majd meg, hozzátéve, hogy a szülők nem léphetnek be az iskola területére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.