„Az olasz Liga és a lengyel Jog és Igazságosság a kiemelt partnerek”

Kormánypárti forrásaink szerint a néppárt elhagyása után immár „nem az a kérdés, hogy mi fog történni, hanem hogy mikor”.

Magyar Nemzet
2021. 03. 18. 19:39
ORBÁN Viktor; WEBER, Manfred
Strasbourg, 2018. szeptember 11. Orbán Viktor miniszterelnök (b2) az Európai Néppárt (EPP) frakcióülésén az EP épületében, Strasbourgban 2018. szeptember 11-én. Mellette Manfred Weber, az Európai Néppárt, az EPP frakcióvezetője (j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke jelentette be csütörtökön, hogy a kormánypárt elhagyja az Európai Néppártot (EPP). A lépésre két héttel azután került sor, hogy a fideszes képviselők a néppárt Európai Parlamenti frakciójából már kiléptek.

Az EPP-ből való távozás lényegében az első politikai lépés ahhoz, hogy a Fidesz az uniós parlamentben és az európai porondon egyaránt újfajta szövetségesekkel működjön együtt.

Pár hete Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök egy publicisztikájában azt írta: „A mi feladatunk is világos. Most az EPP nélkül kell felépíteni az európai demokratikus jobboldalt, amely otthont nyújt azoknak az európai polgároknak, akik nem akarnak migránsokat, nem akarnak multikulturalizmust, nem estek LMBTQ-őrületbe, védik Európa keresztény hagyományait, tisztelik a nemzetek szuverenitását, és nemzetüket nem a múltjuk, hanem a jövőjük részének tekintik”.

Magas szintű kormányzati forrásaink szerint immár „nem az a kérdés, hogy mi fog történni, hanem hogy mikor” – hangoztatva, hogy

az említett jobboldali együttműködésben a magyarok mellett az olasz Liga és a lengyel Jog és Igazságosság a kiemelt partnerek.

– Vannak ezenkívül olyan pártok, amelyek bár meghatározók, még a jobboldalon belül is vitát váltanak ki. Közülük sokan nem véletlenül vannak egymástól különböző európai pártban – fogalmazott a helyzetet jól ismerő forrásunk, aki szerint az említett hármas – a Fidesz, a Liga, a Jog és Igazságosság – között nincsenek lényegi politikai véleménykülönbségek, együtt tudnak működni egymással. A további szereplőkkel való (a spanyol Vox, az Alternatíva Németországnak, a francia Nemzeti Tömörülés, az osztrák Szabadságpárt, illetve az Olasz Testvérek ) kooperáció viszont már felvet kérdéseket.

Középtávú együttműködés mint lehetőség?

Arról nem is beszélve, hogy a jobboldali együttműködés létrejötte az Európai Néppártot is mozgásra kényszerítheti. – Nagyobb a valószínűsége annak, hogy a néppárt a közeljövőben tovább tolódik a baloldal és a liberálisok felé. De ez közel sem biztos. Mi van akkor, ha a néppárton belül azok az erők kerekednek felül, akik a pártot jobbközépre kormányoznák vissza? – latolgatta fideszes forrásunk, annak a lehetőségét is felvetve, hogy

középtávon akár a jobbközép néppárt jobboldali szövetségeseként is működhetne a Fidesz részvételével alapított jobboldali együttműködés.

Utóbbi a néppárt szűkülő európai mozgásterét is növelhetné. – Ezt a lehetőséget sem érdemes teljesen kizárni – fogalmazott. A néppárti-jobboldali együttműködésbe viszont a mindkét oldalon egyaránt „vitás megítélésű” pártok közül számos nem férne bele.

Annyi bizonyos, hogy a Fidesz saját álláspontja heteken belül ismertté válhat, ezt irányozta elő a pártcsaládból való csütörtöki kilépés is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.