Az újrázás csodája

A válás a mai társadalmi viszonyok bevett jelenségévé vált, de attól még nem megoldás az eredendő problémára. A két fél kapcsolatának újrakezdése lehet a megoldás – ha mindketten képesek meghaladni addigi önmagukat.

Skrabski Fruzsina
Forrás: Mandiner2020. 01. 26. 10:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhívtak a CEU egyik szakkollégiumába beszélgetni a családról. A hallgatói kérdések szinte mind arra vonatkoztak, hogyan lehetne jól csinálni, mi a megoldás. A rossz példák részletes ismertetése nem igazán tanít, pedig bőségesen feldolgozta már az irodalom, a film, a színház a borzalmasan működő házasságok és a bennük szenvedő gyerekek poklát. A dilemma, hogy az egymást ellenőrizgető, kritizáló, veszekedő, a másikat elnyomó kapcsolatban nyilván nem lehet benne maradni – de akkor mit lehet tenni? Én azt vallom: a válás nem megoldás. Azért gondolom ezt, mert bár sok válást láttam már a környezetemben, jó válást még nem. Persze vannak esetek, amikor muszáj válni, a bántalmazó kapcsolatból menekülni kell; de különben az látszik jó megoldásnak, ha a párok megpróbálják újraírni a kapcsolatukat, törölni, újrainstallálni, frissíteni – erre jó eszközök vannak Mihalec Gábor Házasság 2.0 című könyvében vagy a szüleim, Kopp Mária és Skrabski Árpád A boldogságkeresés útjai című kötetében.

Körbenézve azt látom: lehet, hogy a válás egy adott pillanatban talán jó megoldásnak tűnik, de aztán jön a kisebb-nagyobb katasztrófa. Általában az egyik fél teljesen tönkremegy, mind anyagilag, mind lelkileg – s van, amikor mindketten. Ha lejönnének az ufók a Földre, két dolgot nem tudnának értelmezni: az abortuszt és a válást. Az abortusz kapcsán azt gondolnák, hogy micsoda barbár népség az, amely a saját hasából vágja ki a gyerekeit a társadalom támogatásával; a válást pedig távolról úgy látnák, hogy két lény, akik előbb összebújnak, kézen fogják egymást, gyerekeket vállalnak, eljutnak odáig, hogy szétalázzák egymást, a gyerekeket dobálják maguk között, sőt még dokumentálják és fel is jelentik egymást, szeretőből kínzóvá válva. A közgondolkodás, a női magazinok pedig azt mondják: ne legyél gyenge, rázd meg magad, lépj tovább!

A teljes cikket az eheti Mandinerben olvashatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.