Bajnaiéknak hozzájárulást kell kérni

Magyarországon a politikusok és a pártok az őket támogató polgárok személyes adataiból adatbázist kizárólag az uniós és magyar jogszabályok alapján készíthetnek – nyilatkozta lapunknak az Alapjogokért Központ munkatársa annak kapcsán, hogy megírtuk: jelentős választói adatbázisok felett diszponál a két egykori szocialista miniszterelnök, Bajnai Gordon és Gyurcsány kabinetfőnöke, a volt titokminiszter Ficsor Ádám cége, ahol Szigetvári Viktor, mindkét kormányfő bizalmasa menedzser, Bajnai pedig kisebbségi tulajdonos.

Kis Ferenc
2020. 01. 09. 10:54
Szabó Tímea; Mesterházy Attila; Bajnai Gordon; Molnár Zsolt; Gyurcsány Ferenc; Fodor Gábor; Móricz Eszter
A két exminiszterelnök ismét egy hajóban evez Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ilyen adatbázis révén a politikusok, illetve a pártok közvetlenül érhetik el a szimpatizánsaikat, ami nagy segítséget jelenthet egy választási kampányban. Az adatgyűjtés során tekintettel kell lenni arra, hogy a politikai vélemény különleges adatnak minősül: erre vonatkozóan adatot kizárólag akkor lehet gyűjteni, ha ehhez az érintett kifejezetten hozzájárult és a hozzájárulása megfelelő tájékoztatáson alapul – hívta fel rá a figyelmet Párkányi Eszter.

Az Alapjogokért Központ elemzője annak kapcsán, hogy a DatAdat Professional Kft. kezeli Dobrev Klára honlapját, így aki Gyurcsánynéval beszélget a Facebookon, annak adatai a Gyurcsány–Bajnai-hálózat kezébe kerülnek, kifejtette: ehhez az adatkezelőnek, vagyis a Demokratikus Koalíciónak vagy Dobrev Klárának pontosan és közérthetően jeleznie kell, hogy milyen célból és milyen adatokat gyűjtenek. Egy ilyen adatbázis létrehozása során fontos, hogy a megszerzett adatokat milyen technikával és milyen céllal dolgozzák fel, emiatt meg kell jelölni azokat a cégeket is, amelyek a megkeresésben vagy a kapcsolattartásban közreműködnek. Az adatfeldolgozók adatait is fel kell tüntetni az adatkezelési tájékoztatóban, mert elsődlegesen az adatkezelés dokumentációja alapján lehet eldönteni azt, hogy az adatgyűjtés jogszerű-e. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az adatok kikerülnek-e az unión kívülre: ebben az esetben egyértelműen jogsértő adatkezelésről beszélhetünk.

A két exminiszterelnök ismét egy hajóban evez
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az elemző rámutatott: Ficsor Ádám titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszterként hozzájuthatott a nyilvánosságra nem tartozó adatokhoz. A volt miniszternek a rábízott titkokat meg kell őriznie. Fontos, hogy a minősített adattal való visszaélést a törvény bünteti, de védelmük érdekében más garanciákat is tartalmaz a magyar jogi szabályozás: a minősített adatokhoz való hozzáférésnek előfeltétele, hogy a megismerésre jogosult ne jelentsen nemzetbiztonsági kockázatot. A nemzetbiztonsági kockázat fogalma azon veszélyt és fenyegetést magukban hordozó helyzeteket és állapotokat öleli fel, amelyek általában negatívan befolyásolják az adott országban az átfogó biztonságot, annak egyes összetevőit, gyengítik a belső és külső stabilitást.

Párkányi Eszter hangsúlyozta: a választók adatainak megszerzése érdekében kifejtett tevékenység szervezése kifejezetten akkor tehet bárkit nemzetbiztonsági kockázattá, ha ez a tevékenység hazánk biztonságát, belső és külső stabilitását veszélyezteti. Ennek megítélésében jelentősége lehet a gyűjtött adatok körének, az adatbázis méretének, a gyűjtés egyéb céljai­nak, az alkalmazott eszközöknek és programoknak és ahogy ezek az adatok kikerülnek-e Magyarország vagy az EU területéről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.