Bangóné és egy következmények nélküli MSZP

Az MSZP úgy döntött, hogy az önkormányzati kampányát a megújulás szellemében Bangóné Borbély Ildikó hathatós közreműködésével kezdi meg…

2019. 09. 02. 13:22
BANGN BORBLY Ildik
Budapest, 2018. december 11. Bangn Borbly Ildik, a Magyar Szocialista Prt kpviselje felszlal a munkaid-szervezssel s a munkaer-klcsnzs minimlis klcsnzsi djval sszefgg egyes trvnyek mdostsrl szl javaslat vitjban az Orszggyls plenris lsn 2018. december 11-n. MTI/Sos Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Na nem, ez már tényleg vicc.

Az MSZP úgy döntött, hogy az önkormányzati kampányát a megújulás szellemében Bangóné Borbély Ildikó hathatós közreműködésével kezdi meg… Ez szerintem összességében nézve három dolgot jelent.

Először, hogy az MSZP-nek vége van.

Másodszor, hogy az MSZP-nek lőttek.

Harmadszor, hogy az MSZP-nek annyi.

Ez persze legyen az ő bajuk. De a hűvös elemzés megköveteli, hogy mégis magyarázatot keressünk erre a figyelemre méltó jelenségre, Bangóné újbóli, főnixszerű felbukkanására. Igyekezzünk a politikai élet összes faktorát, komponensét, összetettségét, egyáltalán a világ bonyolultságát figyelembe véve választ keresni arra az igencsak fogós ravasz kérdésre, hogy vajon milyen érvek szólhattak Bangóné újbóli fellépése mellett, amikor az MSZP vezetősége szerint nagyon nagy jelentősége van az ország (bocsánat, a párt) szempontjából az önkormányzati választásoknak?

A válaszon gondolkodva, az összes elemzői tudásomat összeszedve, áttekintve a törésvonal-elméletet, a pártverseny koncentráltságát, a választási rendszert, az államhatalmi ágak elválasztásának téziseit, a verseny centrifugalitását, a többségi demokrácia kiindulópontjait, az osztálypárt-rétegpárt-néppárt dimenzióit, sőt, még Hegel tézis-antitézis-szintézis elméletét sem feledve arra a következtetésre jutottam, hogy ezt most tényleg nem értem.

Úgy látszik, van a politikai „jelenségeknek” egy olyan szintje, ahol még a legmélyebb elméleti analízis is megbicsaklik, mert a „probléma” újszerű, végtelenül összetett és nehezen felfejthető az eddig politológiai konnotációk segítségével.

És ez a szint Bangóné.

Ezen a szinten az elmélet leteszi a fegyvert, elismerve, vesztett: nincs hiteles magyarázata. Bangóné olyan, mint a csillagászatban a fekete lyuk, ami – mint tudjuk Bereményi Géza Budapest című dalszövegéből – „egy nem létező égitest”.

Na de Bangóné nagyon is létezik.

És ekkor döbbentem rá: diszciplínát kell váltanunk ahhoz, hogy megértsük Bangóné szigetszentmiklósi döbbenetes megjelenését, majd később sajtótájékoztatóját oktatási kérdésekben.

Ugyanis Bangóné felbukkanásának okait nem a politikai elemzés adhatja meg, itt másról van szó.

A magyarázat: az élet.

A magyarázat: Bangónénak állás kell, havonta zsé kell.

Bangónénak meg kell élnie, s ő egy dologhoz (nem) ért: a politikához. Mit kezdene a politikán kívül?

Maradnia kell tehát, pusztuljon bár az MSZP.

Az MSZP a Bangónék pártja lett.

Én pedig egy, a focipályákon hallható rigmus átiratával fejezném be: jaj, szegény MSZP!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.