Böde buktatott le két cigarettacsempészt Röszkén

A pénzügyőrök Böde névre hallgató nyomkereső német juhászkutyája buktatott le két szerb sofőrt Röszkén. A csempészek kétmillió forintnyi értékű cigarettát akartak adófizetés nélkül behozni az országba.

Végh Attila
Forrás: NAV2020. 07. 21. 15:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két szerb buszsofőr arra számított, hogy ha kora reggel kelnek át a magyar határon, már nem annyira éberek az éjszakai szolgálatot ellátó pénzügyőrök, nem veszik észre, hogy a buszuk tele van cigarettával. Sem a vámosok, sem a dohány kiszagolására kiképzett kutyájuk, Böde sem volt azonban fáradt, az eb megtalálta a busz alkatrészei közé rejtett cigarettát

A Röszke autópálya-határátkelőhelyen Szerbia felől július 20-án, hajnali 5 órakor két szerb busz is bejelentkezett belépésre. A sofőrök direkt úgy időzítették a szerbiai vendégmunkásokat Németországba szállító két járat érkezését, hogy a határon szolgáló rendőrök és vámosok szolgálatváltása előtt érkezzenek. Arra számítottak, ilyenkor nem lesz túl aprólékos az ellenőrzés. Abba a sávba álltak be a buszokkal, amelyet azoknak tartanak fent, akik nem jelentenek be vám- és adóköteles árút. A határrendészek nem találtak hibát a busz és utasainak okmányai között, mindenkinek volt érvényes útlevele, európai uniós vízuma, munkavállalási engedélye, a csomagtartóban sem lapult potyautas, illegális migráns. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal munkatársai sem találtak olyan bőröndöt, ami gyanús lett volna, ám kutyájuk, Böde, a négyéves kan német juhászkutya ideges topogással jelezte, valami nincs rendben a buszokkal, mindkét járműnél szagot fogott. A kábítószerek és a dohány illatanyaginak felismerésére kiképzett ebet azzal sem tudták megzavarni, hogy a csempészárut a busz alkatrészei közé rejtették el. Az egyik busznál a sofőrülés alatt levő elektromos kapcsolószekrényből, a másiknál a váltósofőrök hálófülkéjének oldalfala mögül került elő több karton cigaretta, a két buszból összesen 538 doboznyi dohányárut foglaltak le. A márkás amerikai és angol cigaretták egyikén sem volt magyar zárjegy, így azokat hivatalosan nem hozhatták volna be Magyarország területére. Talán kevesen tudják, de a jogszabályok szerint csak 10 doboz cigaretta lehet egy-egy külföldi belépőnél.

Az összesen kétmillió forint értékű adózatlan dohányárut a NAV nyomozói lefoglalták, a két sofőr ellen a helyszínen egy-egy millió forint bírságot szabtak ki, emellett költségvetési csalás miatt is eljárás indul ellenük. Ennek a következménye pénzbüntetés, valamint Magyarország területéről való kétéves kitiltás is lehet. Egy ideig tehát várhatóan nem vezethetnek olyan buszt, ami rajtunk keresztül menne Európa északi vagy nyugati országaiba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.