Bodolai: A Fidesznek semmi köze nem volt az Index szétveréséhez

Bármit tett volna, a mostani helyzet alakult volna ki – közölte Bodolai László, az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke a SpiritFM műsorában. Kijelentette továbbá: „A Fidesznek ehhez most semmi köze nem volt, az Index úgy esett szét, hogy nem kellett belenyúlniuk.” Ha bebizonyosodik, hogy a portál körüli botrány csupán színjáték volt, Bodolai bocsánatkérést vár minden érintettől.

Veres László István
2020. 07. 29. 11:34
AVARKESZI Dezsõ; BORBÉLY Andrea; Bodolai László; JAKAB István
Budapest, 2018. május 14. Avarkeszi Dezsõ, a Demokratikus Koalíció (DK, b), Borbély Andrea, a Jobbik (b2) és Bodolai László, a Lehet Mást a Politika (LMP, j) által a Nemzeti Választási Bizottságba (NVB) megbízott tag, valamint Jakab István, az Országgyûlés fideszes alelnöke (j2) az NVB-be delegált tagok eskütételén az Országházban 2018. május 14-én. MTI Fotó: Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bodolai úgy véli, a szerkesztőség mindent egy lapra tett fel, pedig nem volt miért, hiszen Gerényi Gábor még azelőtt lemondott a portál átszervezését érintő reformtervekről, hogy kikerült volna az Index oldalára a szerkesztőségi függetlenség veszélybe kerülését jelző barométer. – Ha ez azért történt, mert már előkészületben volt egy új lap, azt súlyos hibának tartom, ha pedig a volt indexesek két héten belül új oldalt hoznak létre olyan kiadóval, amely egy hónapja be van jegyezve, akkor bocsánatkérést várok mindenkitől, mert színjáték volt az egész – jelentette ki. Leszögezte, az teljesíthetetlen feltétel volt, hogy visszavegye Dull Szabolcsot, akinek – véleménye szerint – hátrébb kellett volna lépnie, ha nem az volt a célja, hogy az Index felrobbanjon. Bodolai úgy fogalmazott: ha ő állt volna fel, másnap nincsenek fizetések, és abban bízott, hogy „a szerkesztőség logikusan gondolkodó fele” marad. Hozzáfűzte: azóta már több felmondott újságíró is bocsánatot kért tőle, mert nem értenek egyet a történtekkel. Reméli, hogy lesz, aki meggondolja magát, és tovább lehet működtetni az Indexet.

A kuratóriumi elnök szerint a szerkesztőség a bázisdemokrácia alapjain működött, ezért csak kisebb reformokat sikerült megvalósítani. – Törzsi alapon ment a felelősségi rendszer: volt, akinek nagyobb hibát is elnéztek, másokat kisebbekért is letoltak, nehezen fogadták be a külsősöket. Önjáró, kreatív kollektíva volt, de a negatív visszacsatolásokat nehezen viselték – húzta alá Bodolai László, aki szerint nem volt közös metszet az üzleti elvárások és a szerkesztőség tervei között. Kitért arra is, hogy az újságírók természetesnek tartották, milyen sok sajtópert megnyert nekik, ami nem azt jelenti, hogy az Index ilyen keveset hibázott. Bodolai megjegyezte: régóta érezte, hogy nincs jó üzenete a számos kormányközeli médiumnál vezető pozíciót betöltő Vaszily Miklós megjelenésének, de neki baráti a kapcsolata Vaszily Miklóssal, aki megígérte, hogy nem fog beleavatkozni a szerkesztőség munkájába. – Vannak jogszabályok, amelyeket figyelembe kell venni, ha egy szerkesztőség üzletszerűen akar működni, és össze kell hangolnia a működési modelljét a kiadóval – összegezte az ügy tanulságát Bodolai.

Kedden az Origo.hu arról írt, hogy Dull Szabolcs híváslistájából kiderült, az Index azóta elbocsátott főszerkesztője az utóbbi hetekben rendszeresen hívta a Gyurcsány család cége, az Altus Zrt. egyik számát, amelyen Dobrev Klárával társalgott. Arról pedig felmondott indexesek számoltak be, hogy Dull az elmúlt időszakban Nyakó Istvánnal, az MSZP fontos háttéremberével is naponta egyeztetett. A telefonhívásokkal kapcsolatban Dull Szabolcs azzal védekezik, hogy ő politikai újságíróként beszélt emberekkel. Bodolai László azonban világossá tette, nem a főszerkesztő feladata, hogy politikusokkal beszéljen, hanem a politikai újságíróké.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.