Boszorkányok márpedig nincsenek

A haladó balliberális képviselők hazájuk elleni kitartó áskálódása, a sok hazugság nem volt elég hiteles.

Kruppa Géza
2020. 08. 06. 15:14
VÁGÓ Gábor; DOBREV Klára; TÓTH Bertalan; Cseh Katalin
Budapest, 2019. május 16. Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd, Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom, Vágó Gábor, a Lehet Más a Politika és Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetõje (b-j) a Republikon Intézet Kire szavazzanak a liberálisok? címû kerekasztal-beszélgetésén a TRIP rendezvényhajón 2019. május 16-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás

A haladó balliberális képviselők hazájuk elleni kitartó áskálódása, a sok hazugság nem volt elég hiteles.

Kicsorbult az ellenzék brüsszeli fúrója. Az Európai Bizottság friss elemzése láttán ugyanis reményeik szerte foszlottak, mert nem Magyarország az unió első számú fekete báránya. Vagyis a haladó balliberális képviselők hazájuk elleni kitartó áskálódása, a sok hazugság nem volt elég hiteles. A bizottság az elmúlt év értékelésénél az EU „rossz fiúinak” listáján országunkat csupán a középmezőnybe sorolta. (A szégyenpad legelején Spanyolország pironkodhat.)

Az EU dk-s és momentumos parlamenti képviselő mószeroló-bajnoknőinek a kudarc nem szegte a kedvét. Tovább erőlködnek. Mint a hülye úttörők, akik a vak öreg nénit akarata ellenére kísérik át a túloldalra. A pártjuk által Brüsszelbe kiküldött ellenzéki hölgyek (és urak) az Európai Egyesült Államok nyélbeütésén buzgólkodnak, miközben az ország többsége önálló nemzetben továbbra is az innenső szabad oldalon képzeli el a jövőjét. Nem akar átmenni. És nem is vak.

A neten keringő találgatások szerint a bolgár gyökerű Dobrev Klára és a Kanadában született Cseh Katalin előválasztáson egymás között kívánják eldönteni, hogy 2022-től melyikük legyen annak az országnak a vezetője, amelyiknek a népét egyébként utálják és mélyen lenézik. És görcsös igyekezettel át akarják kísérni a másik oldalra.

A miniszterelnöki székre ácsingózó két „hazafias érzelmű” hölgy vetélkedése persze akár szemfényvesztés is lehet. A trükkök százaiban jártas Gyurcsány például az agárversenyek gyakorlatát lekoppintva Cseh Katalint nyúlként használhatja, így repítve célba mámorosan imádott feleségét. (Karácsony Gergely még időben megérezhette a neki állított csapdát, mert visszalépett a miniszterelnöki jelöléstől.) Más verzió szerint kettőjük vetélkedéséből az lehet a győztes, aki előbb képes magából az elvakult, az országra kivetített öngyűlölet rontó szellemét kiűzni.

Hát, a megszólalásaik azt mutatják, hogy ez a megtisztulás egyelőre messze van. Dobrev Klára például még ott tart, hogy legutóbb az Orbán által az EU-tól kiprésel többletet, ezer milliárd forintot siker helyett megalázó kudarcként értékelje, Cseh Katalin pedig a kormányon keresztül az országnak járó uniós források megvonását követelte Brüsszelben. Őkelme szerint „Fidesz-rémuralom van”. (A rémült tömegek a Balaton hűs habjaiba menekülnek és örülnek gyerekeik ingyen tankönyvének.)

Az önbizalomtól duzzadó, ábrándjaikban magukat rátermett miniszterelnöknek képzelő politikus hölgyeknek meglehetősen negatív a világlátása. E sajátos szemlélet kialakulása – sok más összetevő mellett – az identitászavarban keresendő. Az egészséges lelkületű személyiség felépülésének fontos eleme, hogy tudjuk hová tartozunk, hogy „egy vérből valók vagyunk”. Persze az összetartozás ezen érzése nélkül is jól el lehet motorozni a világban, de a hiánya valahol mindig ott lappang az emberben – még politikusként is.

Kevésbé szerencsés esetben ez a kitapinthatatlan érzés fölényeskedésbe burkolt kisebbrendűségi érzésben, agresszióban nyilvánulhat meg. Az ilyen ember a való világban lényegében semminek sem tud igazán örülni, irigykedik, fanyalog, az élő fába is beleköt, képtelen maga körül a jót is észrevenni. Gyűlölködővé válik. Ebből a negatív spirálból még seprűnyélen vágtatva sem menekülhet.

Ott vergődik nagyratörő vágyai démonjaival harcolva, boldogtalanul vetélytársával egymást marva, acsarkodva – egészen az előválasztás napjáig – és azon túl is.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, akkor kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.