Brüsszeltől kapja majd a nyugdíját KGBéla

Példátlan az Európai Unió történetében, hogy egy európai parlamenti képviselőt az unió intézményei elleni kémkedéssel vádoljanak meg, és hivatali ideje alatt bíróság elé is állítsák.

Magyar Nemzet
2019. 05. 27. 13:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Példátlan az Európai Unió történetében, hogy egy európai parlamenti képviselőt az unió intézményei elleni kémkedéssel vádoljanak meg, és hivatali ideje alatt bíróság elé is állítsák. E tekintetben tehát a most távozó jobbikos Kovács Béla (képünkön) esete mindenképpen unikumnak számít.

Mint ismert, az utóbb KGBélaként elhíresült politikust 2014 áprilisában jelentette fel az Alkotmányvédelmi Hivatal, és az ügyészség 2017 decemberében emelt vádat ellene. A vádhatóság szerint a képviselő 2012 és 2014 februárja között orosz katonai hírszerzőknek adott át információkat a többi között energetikai ügyekben, az EP-választásokról, a magyar belpolitikai helyzetről és a paksi atomerőmű bővítéséről. Kovács egyébként a 2000-es évek közepén tűnt fel a pártban, amit anyagilag is támogatott, valamint ő felelt azért, hogy az eredetileg oroszellenes Jobbik külpolitikai irányvonala megváltozott; nyitott Moszkva felé.

Kovácsot emellett költségvetési csalással is vádolják. Az EP-képviselő ugyanis három olyan gyakornokot foglalkoztatott papíron, akik valójában nem jártak Brüsszelben, csak a jobbikos politikus Beregszászon és Szatmárnémetiben fenntartott irodái­ban. A szerződésük viszont Brüsszelhez kötötte volna őket, az utánuk járó pénzt pedig az EU ennek megfelelően kifizette, amivel összesen több mint 21 ezer euró – valamivel több mint hatmillió forint – vagyoni hátrány érte az uniós költségvetést. Kovács ezt azzal magyarázta, hogy adminisztratív hiba történt, szerinte mindössze arról van szó, hogy elfelejtette bejelölni a gyakornokok beregszászi, illetve szatmárnémeti munkavégzését a velük kötött szerződések formanyomtatványán.

Az ügy jelenleg bírósági szakban van, az elsőfokú, nem jogerős ítélet valamikor ősszel születhet meg. A politikus, bár a Jobbik vezetése többször kiállt mellette, nem került fel a párt EP-listájára. A Magyar Nemzet kérdésére azonban elmondta, bár hamarosan le-jár a mandátuma, utána még a hathavi felmondási időre megilleti az összes járandóság, valamint a nyugdíjkorhatár elérésekor nyugdíjra is számíthat az EP-től.

– A jövedelmem így biztos még fél évig, ám miután augusztusban tartok egy pihenőt, minden energiámmal az üzleti életre koncentrálok – fejtette ki Kovács Béla.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.