Budapest és Varsó bíróságra viszi az uniós jogállamisági rendeletet

„Azt, ami jogellenes, nem hagyhatjuk szó nélkül” – írta Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon.

Magyar Nemzet
2021. 03. 11. 12:57
null
Az igazságügyi miniszter szerint nem Magyarországnak van szüksége most az EU-s mentőcsomagra Fotó: Havran Zoltán Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Azt, ami jogellenes, nem hagyhatjuk szó nélkül. Nem engedhetjük, hogy jogbiztonságot súlyosan sértő uniós jogszabály hatályban maradjon, ezért ahogy tavaly megígértük, Lengyelországgal együtt ma az unió bírósága előtt megtámadjuk a kondicionalitásrendeletet. Győzzön ismét a józan ész!” – írta Facebook-oldalán csütörtökön Varga Judit igazságügyi miniszter, megerősítve, hogy Budapest és Varsó az uniós bíróságra viszi az EU január elsejétől hatályos jogállamisági rendeletét.

⚠️A baloldal túl messzire ment, amikor a járvány közepén támadást indított Magyarország ellen.

✅ Ezt a támadást...

Közzétette: Varga Judit2021. március 11., csütörtök

Mint azt a tárcavezető írta, a baloldal túl messzire ment, amikor a járvány közepén támadást indított Magyarország ellen. „Ezt a támadást elhárítottuk, és sikerült megvédenünk a magyar érdekeket az uniós költségvetésben” – értékelte az eddigi intézkedéseket.

Emlékezetes, az EU-ban január elsejével lépett életbe a jogállamisági rendelet, amit parázs viták előztek meg – Magyarország és Lengyelország annak átpolitizált jellege miatt az uniós keretköltségvetés és mentőalap vétóját is kilátásba helyezték. A tavaly decemberi EU-csúcson aztán magyar–lengyel–német javaslatra elfogadtak egy olyan állásfoglalást, ami többek között lehetőséget teremt a jogállamisági mechanizmus bíróságon történő megtámadására. A tanácsi állásfoglalás nyomán a baloldali többségű Európai Parlament gyakorlatilag múlt év vége óta háborog, tartva attól, hogy az országvezetők felülírták a testület akaratát. Brüsszelben csütörtök délelőtt EP-vitát is rendeztek a vitatott rendelet alkalmazhatóságáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.