Die Welt: Magyarország Európa-bajnok lett oltásban

A Die Welt német lap csütörtöki számában arról ír: Magyarország az elmúlt napokban extrém módon felgyorsította az oltásokat, ezzel pedig gyorsabb, mint bármelyik EU-s ország – olvasható a Mandiner.hu-n.

Forrás: MANDINER2021. 03. 11. 10:52
null
Megkapja a koronavírus elleni védőoltást Orbán Viktor miniszterelnök
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gregor Schwung kommentárja a Die Welt csütörtöki számában azt fejtegeti, hogyan lett Magyarország európai viszonylatban az első a beadott oltások tekintetében.

Kínai és orosz

Orbán Viktor sikeres politikát folytat a németek szerint

A Die Welt német lap csütörtöki számában arról írt: Magyarország az elmúlt napokban extrém módon felgyorsította az oltásokat – ezzel pedig gyorsabb, mint bármelyik EU-s ország.

Tovább…

A szerző szerint Magyarország már az év végén kilógott az európai vakcinarendelési procedúrából, miután hétmillió oltóanyagdózist rendelt Moszkvából és Pekingből – az EU-ból rendelt 19 millión felül. A kínai és orosz oltóanyagokat pedig jelenleg gyorsabban is szállítják. Az EMA most vizsgálja a Szputnyik V oltóanyagot, Magyarország azonban mindenkinél előbb cselekedett. Orbán Viktor ezzel az EU-t politikai nyomás alá is akarta helyezni, ami sokak szerint azonban csak reklámfogás volt, mostanra mindenesetre sikeres oltási stratégiává vált.

Pár hete még sok magyar kételkedett a kínai oltóanyagban, mert szkeptikusan álltak hozzá a gyors engedélyezéshez. A szakértők szintén szkeptikusak voltak, és egyes orvosok vonakodtak is beadni a Sinopharm oltóanyagát. Orbán az év eleje óta személyesen reklámozta a vakcinát, mondván,

a kínaiak ismerik a legrégebb óta a vírust, ezért úgy gondolja, hogy ők tudják róla a legtöbbet.

A kormányfő a témát az EU kritizálására is felhasználta, mondván, ha Európából nem jön az oltóanyag, akkor máshonnan kell beszerezni.

Forrás: Welt.de

Gyorsuló tempó

Amikor az ország két hete elkezdte a Sinopharm alkalmazását, az oltási tempó nagyon felgyorsult, és pár nap alatt minden nagyobb uniós tagállamot lehagytak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt közölte, hogy

Magyarország sokkal nehezebb helyzetben lenne, ha nem lenne a kínai oltóanyag.

A szkepticizmus rövid idő alatt megszűnt az országban. Falus András immunológus elmondta, hogy „a harmadik hullámban vagyunk, a kórházak tele, és rekordmagasak a halálozási adatok […] ez gondoskodik róla, hogy az emberek minden oltóanyagot elfogadjanak – mindegy, honnan jön”.

Ellenzéki kritikák

Bihari Ádám (HVG) hasonlóan látja a dolgot. Arról beszélt, hogy sokan, főleg az ellenzékiek mindig azt mondták, nem fogadják el a kínai oltóanyagot, csak azt, amit az EMA is engedélyezett.

Ha azonban felhívják és választás elé állítják őket, hogy vagy a Sinopharm vakcináját kapják, vagy várnak még pár hetet, akkor megváltozik a helyzet.

Az ország sikere mögött még egy tényező áll: Magyarország mostanra felborította az oltási tervet; csak az első csoport kapta a tervek szerint az oltást, a többi csoportot párhuzamosan oltják be. Falus szerint „nagy káosz alakult ki, de ez lehet az oka annak, hogy egyszerűen gyorsabban megy”.

A gyors immunizálás az egyszerű infrastruktúrának is köszönhető: ha valaki oltást szeretne, a kormány weboldalán regisztrál az adataival, amelyeket továbbítanak a kórházaknak és az orvosoknak, majd a páciensek SMS-t vagy telefonhívást kapnak. Bihari szerint ez az egész jól működik, és az emberek így gyorsan időponthoz jutnak.

Eddig csak egy tévedés történt: a múlt héten 75 ezer ember kapott véletlenül értesítést, amit aztán le kellett mondani. Magyarország pedig még gyorsíthat is, mert eddig a leszállított dózisok csupán 59 százalékát adták be. Az egészségügyi hatóság bizakodó: április elejéig további 1,3 millió első dózissal számolnak – júliusra pedig a teljes lakosság beoltásával.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök megkapja a Covid–19 elleni védőoltását Fotó: Facebook)

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.