Dobrev Klára a legesélyesebb az ellenzéki előválasztáson

A Századvég felmérése szerint Karácsony Gergelyt még az ellenzéki választók többsége sem szavazná meg kormányfőjelöltnek.

Hertelendy Gábor
Forrás: Századvég2020. 12. 22. 16:00
null
Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára Fotó: BachPekaryMate

A Századvég felmérése szerint Karácsony Gergelyt még az ellenzéki választók többsége sem szavazná meg kormányfőjelöltnek.

Az ellenzéki szavazók legszívesebben Dobrev Klárát választanák miniszterelnök-jelöltnek – derül ki a Századvég lapunknak küldött keddi kutatásából. A felmérés alapján megállapítható, hogy egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson a biztos szavazók ötven százaléka a jelenlegi kormánypártokra adná a voksát, míg az ellenzéki összefogás listáját a részvételüket biztosra ígérők 39 százaléka támogatná. – Látható tehát, hogy a baloldal nem tudta megfordítani az évek óta tartó tendenciát, miszerint újabb választói rétegeket, azaz a bizonytalanokat, valamint kormánypárti szimpatizánsokat nem tud megszólítani, pusztán belső viszonyai átrendeződését volt képes elérni. Szintén fontos megjegyezni, hogy a baloldali ellenzék a 2014-es és 2018-as voksoláshoz hasonlóan – a magyar választók értékrendjével egyező, érdemi politikai programok, elképzelések felvázolása helyett –

ismét választástechnikai kérdésekkel, indulási koncepciókkal foglalatoskodik, melybe már a baloldali érzelmű szavazók egy része is belefáradt

– írta a Századvég. A kutatóintézet közölte, a közös baloldali lista állítása lemorzsolódással jár, mert a különböző világnézetű ellenzéki erők együttműködésében a választópolgárok többsége pusztán a hatalom megszerzésének szándékát, és nem az eredményes kormányzás alapját látja.

Az ellenzéki szavazók közül a legtöbben Dobrev Klárát választanák meg az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjének, akit a baloldali válaszadók 23 százaléka támogat. A Századvég azt is hozzáteszi, a DK EP-képviselője

az európai parlamenti mandátuma megszerzése óta – Gyurcsány Ferenc politikai akaratának közvetítőjeként – tudatosan készül a balliberális tömb kormányfőjelölti szerepére,

melynek eléréséhez ellenzéki versenytársaihoz képest lépéselőnyből indulhat. A kutatóintézet Dobrev fajsúlyos szerepére is rámutat: törekvéseit Brüsszelből is támogatják, ugyanis a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) több tíz millió forintot nyújtott a képviselő Facebookon folytatott kampányához.

A Századvég azt is kiderítette, az ellenzéki választók által hagyományosan favorizált Karácsony Gergely mindössze a negyedik helyen áll a baloldali érzelmű szavazók véleménye alapján felállított kormányfőjelölti rangsorban. Budapest főpolgármesterét a baloldali megkérdezettek 14 százaléka látná szívesen miniszterelnök-jelöltként, kevesebben, mint Márki-Zay Pétert, akit a megkérdezettek 17 százaléka, illetve Bajnai Gordont, akit 20 százalék támogat.

A Századvég szerint a választópolgárok megtapasztalták, hogy Karácsony Gergely a kampányában tett ígéreteit nem tartja be, valamint fokozottan ki van szolgáltatva balliberális szövetségesei nyomásának. A felmérés szerint a balliberális párttá vált Jobbik elnöke, Jakab Péter, valamint a Momentum vezére, Fekete-Győr András támogatottsága marginálisnak tekinthető, előbbit az ellenzéki összefogásra szavazók 12, utóbbit öt százaléka látná szívesen miniszterelnök-jelöltként – írta az intézet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.